Lazanja bez gaļas nav iedomājama… vai tomēr ir? Es saku, ka ir! Vismaz šī noteikti. Piedaloties “Neapēd Zemeslodi” izaicinājumā esmu atklājusi jau 2 burvīgas vegāniskās lazanjas receptes, te būs viena no tām.
Uzreiz jāsaka, ka iedvesmu smēlos manā, šķiet, vismīļākajā vegānisko recepšu blogā https://minimalistbaker.com (tur gan nav tikai vegāniskas receptes). Tiesa, kā jau parasti, arī šoreiz pamainīju vairākas receptē izmantotās sastāvdaļas, pielāgojot recepti tam, kas ir pieejams Latvijā, un ja vēl konkrētāk – manā ledusskapī!
Pirms ķeros pie receptes, iesākumam atbildēšu uz jautājumu : ko es daru, ja bērns atsakās ēst manis pagatavoto ēdienu?
Pirmkārt, es arī neesmu nekāds supercilvēks, un reizēm riktīgi par to sadusmojos. Piemēram, šo lazanju ēda viens no bērniem, vecākais atteicās. Bet šoreiz es biju tam pilnībā gatava, jo bērni bija paēduši diezgan kārtīgas pusdienas (arī gaļu, ja nu kādu tas uztrauc), un es jau laikus pieļāvu domu, ka viņi varbūt nemaz tik “smagu” ēdienu kā lazanja, vakariņās negribēs.
Bet kā ir parasti?
Pirmkārt, parasti jau es zinu, kas bērniem patīk vairāk, kas mazāk, un ar to rēķinos gatavojot ēst, lai iztiktu bez liekiem skandāliem (piemēram, pasniedzu bez mērces vai produktus nesajaucu kopā – par to vairāk pastāstīšu pie karija receptes rītdienas ierakstā).
Otrkārt, nesteidzos uzreiz gatavot vai piedāvāt ko citu. Manuprāt, ir svarīgi dot bērnam laiku izvērēt, vai tiešām viņam negaršo? Es parasti saku, ka tev var negaršot, bet ir jāpagaršo vismaz viens kumoss, lai to saprastu. Un pēc tā viena kumosa nereti ēdiens tiek apēsts ļoti labi.
Tāpat ir ļoti svarīgi tas, kā tu pats pozicionē šo ēdienu. Kā par to runā? Nav jau vajadzīgs gluži “ucināties” ar bērnu, tomēr ir veidi, kā viņus ēst var pierunāt….:) Piemēram, pastāstot par produkta izcelsmi (bērnem patīk dzirdēt stāstus par dažādām valstīm un cilvēkiem, kas tajas dzīvo, un ko viņi ēd), kā arī ir vērts uzsvērt to labo, ko katrs apēstais produkts bērnam dod (būs stiprāki muskuļi, būs gudrāka galva, izaugsi garāks u.tml., pat ja reizēm tas ir zinātniski galīgi nepamatoti..:D).
Protams, ir reizes, kad pasniegtais ēdiens negaršo arī pēc pagaršošanas. Bet ko tad, ja ēst tomēr gribas? Tad pēc tam, kad visi ir paēduši, var tikt pie kādas citas, vienkāršas, veselīgas alternatīvas, kas neprasa gatavošanu. Kaut vai svaigi dārzeņi ar kādu mērcīti, kur tos iemērkt, kāds auglis, rudzu maize ar sieru vai sausmaizītes ar humusu – manis pēc. Tas gan notiek salīdzinoši reti, jo, kā jau minēju sākumā, es diezgan labi spēju paredzēt, kā ēdienam ir jāgaršo un jāskatās, lai bērni to ēstu, neliekot liekas ekspektācijas uz bērniem.
Manuprāt, ir ļoti svarīgi, lai bērns pats nonāk līdz izvēlei – es šo ēdīšu. Tad gan apetīte būs lielāka, gan bērns jutīsies respektēts. Speciāli bērnam spiest kaut ko apēst, manuprāt, var novest pie ēšanas traucējumiem tuvākā vai tālākā nākotnē.
Kas ir pozitīvi – reizēm bērni pārsteidz, un pagaršo ēdienu, par ko man bijis vismazāko cerību, tā kā līdz galam visu paredzēt nevar nekad!
VISS, NU PIE RECEPTES!
! SVARĪGI – STUNDU PIRMS GATAVOŠANAS INDIJAS RIEKSTI IR JĀIEMĒRC ŪDENĪ.
SASTĀVDAĻAS :
- 1 baltais sīpols, sakapāts
- 4 ķiploka daiviņas, izspiestas caur ķiploka spiedi
- 1 selerijas kāts, sakapāts
- 2 x 500 g tomātu biezenis (passata)
- 150 g vārīta kvinoja* (vai sarkanās lēcas)
- 300 ml ūdens vai dārzeņu buljona
- 1 tējkarote kaltēts oregano
- 1 tējkarote sarkanā paprikas pulvera
- 1/2 tējkarote kajēnas pipari**
- 2 ēdamkarotes sojas mērce
- 150 g tofu
- sāls, pipari pēc garšas
- 8 lazanjas plāksnes (to skaits gan atkarīgs no lazanjas pannas lieluma) – ja vēlies tiešām vegānisku, pārliecinies, vai lazanjas plākšņu sastāvā nav olas)
- 250 g + 50 g Indijas rieksti, 250 g vismaz 1h izmērcēti karstā ūdenī (pārējie 50 g domāti, lai ar tiem pārkaisītu gatavo lazanju)
- sula no 1/2 citrona
- 200 g vegāniskais siers***
- 4 ēdamkarotes rauga pārslas****
- pētersīļi vai citi zaļumi pasniegšanai
- *izmantoju kvinoju, jo man mājās bija aizķērusies “Globus” dāvinātā kvinoja (šāda : https://nuko.lv/globus-vital-balta-kvinoja-150g.html)
- **ja neplāno šo dot bērniem, pievieno 1/2 tējkaroti maltu kajēnas piparu; ja plāno – tad pasniedzot lazanju savai porcijai vari uzkaisīt pa virsu svaigi maltus čilli piparus vai kādu citu pikanto garšvielu maisījumu pēc izvēles!
- ***cenšos gan neaizrauties ar siera alternatīvām, bet šajā ēdienā noderēs. Man ir iegaršojies Violife vegāniskais siers (šis : https://www.rimi.lv/e-veikals/lv/Produkti/Piena-produkti-un-olas/Vegāniem-un-veģetāriešiem/Siers/Aug-val-alt-sieram-Original-šķ-140g/p/956507).
- ****savas iegādājos “Biotēkā” : https://bio.lv/lv/garsvielas-buljoni-etii/2079-rapunzel-rauga-parslas.html
PAGATAVOŠANA :
- Sakarsē krāsni 190 grādus siltu.
- Vispirms pagatavo mērci. Tofu sasmalcini ar daksiņu (vai virtuves kombainā).
- Katlā sakarsē olīveļļu, apcep sīpolu ar 2 ķiploku daivām un seleriju. Pievieno sāli un piparus pēc garšas. Pievieno tofu un apcep visu 3 – 5 minūtes. (Ja tofu rauj klāt pie pannas, pievieno 2 ēdamkarotes ūdens un nogriez mazāku uguni).
- Nogriez vidēju uguni, pievieno sojas mērci, tomātu biezeni, oregano, paprikas pulveri un kajēnas piparus (ja izmanto). Visu samaisi un sautē 15 minūtes. Pievieno ūdeni vai buljonu un kvinoju. Samaisi, nogriez uguni un atstāj malā.
- Gatavo Indijas riekstu “sieru”. Indijas riekstus nokāš. Pievieno 2 ķiploka daiviņas, citrona sulu, rauga pārsas un 2 ēdamkarotes ūdens. Visu sasmalcini virtuves kombainā vai jaudīgā blenderī. Ja virtuves kombaina nav – riekstus var arī sasmalcināt tos saspaidot ar dakšu (es tā darīju! Vairāk darba, konsistence gan nebūs tik gluda, bet derēs arī šādi).
- Uzsildi sagatavoto mērci un sagatavo lazanjas pannu. Lazanjas pannas pamatnē ieklāj daļu mērces tā, lai tā noklāj visu pamatni. Pa virsu liec lazanjas plāksnes (lazanjas plāksnes pirms tam nav jāvāra, ja vien tā nav norādīts uz iepakojuma!). Pa virsu plāksnēm uzsmērē Indijas riekstu masu. Tad atkal liec mērci, un tai pa virsu – lazanjas plāksnes. Lazanjas plāksnēm pa virsu liec atlikušo mērci.
- Visu pārklāj ar vegānisko sieru (rīvētu vai šķēlēs).
- Cepešpannu pārklāj ar folliju (to daru, lai nepiedeg lazanjas virspuse un siers), un liec krāsnī uz 45 minūtēm.
- Kamēr lazanja cepas, apgrauzdē un sasmalcini atlikušos Indijas riekstus. Lazanju pārkaisi ar riekstiem un zaļumiem. Pasniedz.
- Mums ar pagatavoto daudzumu pietika vakariņām un nākamās dienas pusdienām / vakariņām!
Ja ir kādi jautājumi par pagatavošanas procesu, droši vaicā komentāros!