Kādu atskaņotāju pirkt, ja gribi klausīties plates?

Kādu atskaņotāju pirkt, ja gribi klausīties plates?

Lai būtu skaidrs šeit rakstītā konteksts, vispirms atbildēšu uz jautājumu: “Kāpēc ļaudis aizvien vairāk klausās mūziku, izmantojot vinila plašu atskaņotājus?”. Superdigitalizētā pasaulē skaņu plate ir vienīgais plaši izplatītais audio nesējs, kurš piedāvā klausīties mūziku absolūti analogi. Un kaut kādu fizikas procesu rezultātā, ja dažādi noteikumi ir ievēroti, no plates iespējams izvilināt skaņu, kas visprecīzāk attaino to, kā cilvēka auss dzird mūziku ikdienā, piemēram, kad kāds to spēlē uz mūzikas instrumenta. Tas arī bieži rada sajūtu, ka, klausoties plati, mūzika izklausās “dzīvāka”, nekā to pašu klausoties no “CD” vai “Spotify”.

“Vēlos īpašam cilvēkam uzdāvināt skaņu plašu atskaņotāju, vai vari ieteikt kādu pirkt?”. Šādu jautājumu dzirdu aizvien biežāk. Lai arī no audio tehnikas sajēdzu visai maz, šeit nu būs izvērsta atbilde pēc iespējas vienkāršākā valodā.

Atskaņotājs uz kura es pats klausos mūziku jau 15 gadus ir “Technics” ikoniskais SL-1210MK2 (links – https://en.wikipedia.org/wiki/Technics_SL-1200), kura masveida ražošana tika pārtraukta 2010. gadā. Šobrīd nekad neizmantotu modeli varat “Ebay” nomedīt par aptuveni 2000 eiro (un es teiktu, ka tā nebūs sliktākā investīcija). Hiphopa un elektroniskās mūzikas vēstures būtiskākais “gadžets”, pazīstams kā “darba zirgs”, jo paredzēts pilnpiedziņas darbībai naktsklubos. Neticu, ka mājas apstākļos šo var “nokaut” viena cilvēka dzīves laikā. Šis ir “direct drive” atskaņotājs, tas nozīmē, ka disks, kas plati griež, ir tieši piestiprināts pie atskaņotāja motora. Šiem atskaņotājiem ir fantastiska precizitāte plates griešanā, taču motors klusi rezonē, un ar nelielu fonu ietekmē plates atskaņošanu. Praktiski tas sadzirdams pavisam nedaudz, vien klusākos skaņdarbos vai dziesmu pauzēs, bet šobrīd “audiofīlijā” plaši izplatīts ir viedoklis, ka “pilnu baudu” tomēr “tiešais motors” nespēj sniegt. Es, savukārt, ar savu atskaņotāju esmu ļoti apmierināts, un tā ir īpaša sajūta, apzināties, ka uz tā spēlēšu priekšā brīnišķu mūziku arī mazbērniem. Lai arī šis “dinozaurs” vairs netiek ražots, “SL” sēriju “Technics” gan turpina, ja pameklēsiet, ir vairāki varianti ap 1000 eiro.

Vidusšķiras audiofīlu vidū 2020. gadā principā ir tikai viena kompānija, kuras virzienā ir jēga skatīties un tās produkcija nebeidzas ar atskaņotājiem vien. Austrijas “Pro-Ject Audio Systems” sauklis ir “visaugstākās kvalitātes tehnika par pieejamām cenām”, un nekad ne no viena neesmu dzirdējis par to nevienu sliktu vārdu. Tiesa, jums jāņem vērā, ka man nepieder neviens viņu izstrādājums, un es spriežu tikai pēc lasītā un sarunām ar ļaudīm, kuriem šis tas no viņu ražotā pieder. “Pro-Ject” ražo, manuprāt, tikai “belt drive” atskaņotājus, kas nozīmē, ka disku, uz kura liksi plati, griež gumija, kas, savukārt, ir piestiprināta pie motora. Griešanās precizitāte nebūs tik nevainojama, kā “direct drive” (bet to nebūtu jāsadzird ar ausi), bet motora trokšņa rezonanse nesasniegs atskaņotāja adatiņu, un teorētiski “audio kvalitāte” būs “tīrāka”. Cik ilgi jums “belt drive” aparāts kalpos, to gan man neprasiet, taču “entry” līmeņa atskaņotāju cena ir tik pievilcīga, ka tos īstam mūzikas entuziastam nebūtu nekāda sāpe mainīt pat reizi trijos gados. Vēl viena forša lieta – “Pro Ject” atskaņotāji uzreiz tiek komplektēti ar adatiņām, par tām lasi tālāk. Šī raksta rakstīšanas mirklī pieejamākais “Pro Ject” atskaņotājs ir melns “Primary”, kurš vācu Amazonā pat tiek pārdots par 179 eiro. (https://www.amazon.de/-/en/Pro-Ject-Primary-Record-Player-black/dp/B00XCTJBVK/ref=sr_1_2?dchild=1&keywords=projekt+primary+schwarz&qid=1606571345&sr=8-2)!

Grābiet to ciet! 

Ja tomēr pasaules uztvere vai bailes no milzu koorporācijām ir šķērslis, lai pasūtītu mantas no Bezosa kantora, tad aizbrauciet Krasta ielā pie ieturētajiem, bet izpalīdzīgajiem “Hi End Collection” vīriem, viņu lētākais “Pro Ject” aparāts ir “Essential II” (http://www.hi-end.lv/lv/lp-atskanotaji/635-pro-ject-essential-ii-.html)! Mana pieredze liecina, ka uz vietas viņiem piedāvājums no mājas lapas atšķiras, tā kā vispirms piezvaniet. Kad atskaņotājs mājās, “YouTube” uzlieciet instrukciju, kā viņš ir jāsaliek, lai darbotos. Ar šo esmu pieredzējis kuriozus. “Belt drive” aparātiem ir ļoti būtiski instalāciju veikt “pareizi”! Bet instrukcija pareizai adatas, galviņas un “toņu kājas” nokalibrēšanai, būs jāskatās arī “Technics” pircējiem.

ADATIŅAS

Juvelieru meistardarbi, kas nosaka, ko un kā dzirdēsiet! Labs atskaņotājs ir tikai puse no laimes, taču “Pro Ject” pircējiem par to nebūs jāuztraucas, jo gan “Amazon”, gan Krasta ielas vīri, uzreiz jums pārdos atskaņotāju ar svaigu “Ortofon” OM5E adatu, kas sākuma priekiem lieliski derēs. Rakstot par mūzikas klausīšanos mājās, es nevaru apspriest kādu citu adatiņu ražotājkompāniju kā vien “Ortofon” (https://www.ortofon.com), jo mana pieredze saistās tikai ar šo kompāniju. Es sapņoju, ka Ziemassvētku vecītis, vai kāds negaidīti uz galvas nokritis blakus darbiņš, man uzdāvinās “Blue 2M” adatu. “2M” sērija ir, manuprāt, augstākais šīs nozares sasniegums, ko es (teorētiski) varētu atļauties! Tā nav plika zīmēšanās, taču pēdējā dzirdes pārbaudē man lors konstatēja superdzirdi, un pats uzskatu, ka esmu šo spēju attīstījis – ko par to domā lors, nezinu. Respektīvi, es dzirdu dažas frekvences, kuras lielākoties ļaudis nedzird, līdz ar to es pats sev ļoti uzticos dažādos “aklajos” dzirdes testos. Nu, lūk – adatiņu testā, es nedzirdu atšķirību starp “Blue 2M” un dārgākiem modeļiem (Silver un Black). Tas tā, par sapņiem. 

Pats ikdienā joprojām mājās klausos mūziku ar dīdžejiem paredzētām adatām, jo man tās reiz noderēja arī piepelnoties lepnos vīna degustāciju pasākumos. Kad nopirku savu SL-1200, viens no Latvijas leģendārākajiem dīdžejiem, lai mājās klausītos mūziku, man ieteica “Pro S” adatu. Pats viņš šo faktu noliedz, un jāteic, ka ar šī brīža zināšanu bagāžu, man tā arī šķiet visai dīvaina rekomendācija. Taču tā deva man iespēju pašam nodarboties ar lietu kārtības izzināšanu. Es salīdzinoši nesen esmu sev uzbūvējis budžeta versijas analogu “high-end” skaņas sistēmu, līdz ar to arī vēlme pēc labākām adatām man arī ir radusies tik pat nesen. Un te mēs nonākam pie tēmas “sfēriskās” vai “eleptiskās” adatas – neidziļinoties detaļās, dīdžeju pasaulē sfēriskās bus nepieciešamas skrečotājiem, eleptiskās, savukārt, tiem, kas atskaņo dziesmas. Un “eleptiskās” adatas skanējuma dzidrums ir momentā atšķirams no tā, ko sniedz sfēriskā. Jau vairākus gadus fanoju par “Nightclub” sēriju, un tās eleptiskā adata spēj atvērt fantastiski plašu skaņas telpu. 

Tātad, mājas vajadzībām, klausoties mūziku, obligāti ir jāizvēlas eleptiskā adata! Tāpat atcerieties, ka adatu mūžs nav bezgalīgs – katrai var uzgūglēt aptuveno mūžu, nospēlēto skaņu plašu skaita ziņā. Es teikšu tā – tas nav pārāk īss un, kad adatai dienas būs skaitītas, paši dzirdēsiet.

Vēl vajadzētu uzrakstīt par priekšpastiprinātājiem. Bet sāk lēnam parādīties slinkums un, šo rakstot, noskanējusi jau trešā plate. Būs jums man jātic, bez garāka paskaidrojuma, ka iebūvētie atskaņotāju priekšpastiprinātāji (pultīs, pastiprinātājos, u.t.t.) neder pilnīgi nekam, un bojā skaņu. Pirms pieslēgt atskaņotāju pastiprinātājam, jums ir vajadzīgs “preamp” (https://en.wikipedia.org/wiki/Preamplifier). Varat šikot, un nopirkt kādu lampu “preamp”, arī NO tā paša “Pro-Ject” piedāvājuma, un, noteikti, kaifs būs pasakains. Taču arī šie aparāti ir atrodami par jēdzīgām cenām, es jau gadus piecus dzīvoju ar šo (https://www.amazon.de/-/en/Stereo-Phono-Pre-Amplifier-TC400-standard/dp/B000NZM9TW/ref=sr_1_76?dchild=1&keywords=vorverstärker&qid=1606575216&sr=8-76), un tas savu darbu dara brīnišķīgi!

KUR PIRKT PLATES?

Ā, un jaunas plates es pērku vācu Amazonā vai juno.co.uk, bet lietotas discogs.com! Pēc to saņemšanas, tās pārlieku speciālos vāciņos ar celafāna iekšiņu, tos vairumā var nopirkt Brīvības ielas plašu veikalā (https://www.instagram.com/plateslv_riga/). Parasta papīra, kartona vai glancēta papīra vāciņi plates ļoti bojā, ik reizi, kad tās no tiem izņemiet vai tajos ievietojiet atpakaļ!

Es ļoti ceru, ka tagad kāds cilvēks, kurš no skaņu tehnikas un vinila lietām sajēdz kaut ko daudz vairāk par mani, uzrakstīs kādu jēgpilnu komentāru, kas šo rakstu tikai padarīs vēl praktiskāku! Lai labi skan!

1 komentārs

  1. Paldies. Man kā cilvēkam ar četrām platēm un neviena atskaņotāja šis bija ļoti noderīgi.

    Atbildēt

Komentē