Bērnu grāmatas mūsu bibliotēkā : #1 – #5

Bērnu grāmatas mūsu bibliotēkā : #1 – #5

Grāmatas. Vai mums ir 365 grāmatas, lai katru dienu visa gada garumā par kādu jums pastāstītu? Nezinu – bet kopā mēģināsim saskaitīt!

Regulāram grāmatu apskatam seko līdzi Instagram kontā : www.instagram.com/viensplusviens/

#1 EVEREST ( Sangma Francis, Lisk Feng @flyingeyebooks )

Šo atradām zem eglītes. Lasām kopā, jo angliski. Jāsaka godīgi – grāmatu vienmēr vispirms iemīlu vizuāli – un šo ir patīkami sataustīt un salasīt. Lapaspuses biezas un nedaudz pūkainas, ja tā var teikt.

Bet nu par saturu – tas ir daudzpusīgs un izzinošs – šajā grāmatā atradīsi gan svarīgākos faktus par augstāko kalnu pasaulē, gan leģendas, teikas un nostāstus. Galu galā arī par sekām, kādas nes cilvēku vēlme iekarot pasaules augstāko virsotni! Visu vienā vakarā izlasīt nevajag – katru dienu pa gabaliņam jaunas informācijas.

Un kā nu bez diskusijām pēc tās lasīšanas! Daži fakti par vareno kalnu liek noticēt arī saviem spēkiem. Iedomājies – Everestā var uzkāpt arī cilvēks bez kājām, bez redzes, un pat 13 gadus jauni bērni! Vareni!! 

Grāmata pieejama : bookdepository.com un amazon.de

#2 THE DAY THE CRAYONS QUIT (Drew Daywalt, Oliver Jeffers, @harpercollinsch )

“Krītiņu grāmata” – tā bērni šo sauc. Stāsts ir par puisēnu, kura krītiņi ir sadumpojušies un aizbēguši prom – katram no tiem ir savs pamats būt aizvainotam, vai pat dusmīgam uz zēnu. Viens par maz ticis izmantots, cits, savukārt, nozīmēts līdz nelabumam!

Grāmata aicina uz diskusiju par to, cik viegli / grūti ir darīt tā, kā gribas pašam, vienlaikus neaizskarot un neaizvainojot citus! Un vai krītiņu īpašnieka pienākums maz ir likt visiem justies apmierinātiem? Te, protams, varam vilkt paralēles ar sabiedrību, un cilvēka pienākumu dzīvot tā, kā sabiedrībā pieņemts par pareizu. Vai tomēr arī dinozauru drīkst izkrāsot rozā? 

Krītiņu grāmatai ir arī turpinājums – par to citā ierakstā!
P.S. Pēc šīs grāmatas lasīšanas dēls vairāk sāka izmantot dažādu krāsu krītiņus arī savos zīmējumos.

Grāmata pieejama : bookdepository.com un amazon.de

#3 THE EAR (Piret Raud @thamesandhudson )

Grāmatas autore (kura starp citu ir igauniete) veidojot šo grāmatu iedvesmojusies no leģendārā mākslinieka Vincenta van Goga un, protams, viņa auss!

Lielisks stāsts, kas mudina aizdomāties par to, cik svarīgi mums ir tapt uzklausītiem, bet neaizmirst arī, ka tas ir abpusējs process – spēt sarunāties, uzklausīt, un tapt uzklausītiem. 

Kādu dienu auss ir pamodusies bez galvas, un tai ir jāiemācās dzīvot no jauna – bez galvas palīdzības, pašai par sevi! Ausij tas pat tīri labi izdodas, jo tās galvenā īpašība ir spēja uzklausīt citu stāstus, un bieži vien tieši pārdzīvojumus un problēmas. Tomēr auss ar to jūtas labi, jo visiem, kas izstāstījuši ausij savu sakāmo, kļūst vieglāk ap sirdi! Vienīgais brīdis, kad auss nejūtas labi par savu spēju uzklausīt – kad kāds, šajā stāstā tas ir zirneklis, ausij sāk stāstīt nejaukas lietas par citiem… ausij nav viegli to pieņemt un dzirdēt. Par laimi, ar citu zvēru palīdzību un atbalstu, ausij izdodas atbrīvoties no nelāgajām domām, un zirnekļa uzliktā problēmu sloga.

P.S. Mēs, protams, pēc šīs grāmatas lasījām arī Vincenta van Goga biogrāfiju, jo bērniem bija svarīgi uzzināt, kāpēc tad viņš to ausi sev nogrieza :). Vispār tas ir apbrīnojami – gandrīz vienmēr kādas grāmatas izlasīšana nebeidzas tikai ar konkrētās grāmatas izlasīšanu. Pēc vienas grāmatas izlasīšanas vienmēr ir daudz jautājumu un apspriežamu tēmu, ka jāķeras vien pie citām grāmatām un izziņas avotiem! :) 

Grāmata pieejama : bookdepository.com un amazon.de

#4 THE DARK (Lemony Snicket, Jon Klassen, Orchard books )

Pirmā grāmata no mūsu Jona Klassena ilustrēto grāmatu kolekcijas, kura mums ir ne mazāk īpaša par Oliver Jeffers grāmatām.

Kā redzams pēc vāka – arī labi nolasīta, un abiem puikām ļoti iemīļota! 
Grāmatas galvenie varoņi ir puisītis vārdā Laszlo (fanoju par šo ungāru personvārdu) un tumsa. Laszlo ir bail no tumsas, bet tumsai nav bail no Laszlo… Kādu vakaru viņam nākas šīs bailes pārvarēt, un galu galā izradās, ka arī tumsai ir savas labās īpašības, un ir iespējama, ja ne draudzība, tad mierīga līdzpastāvēšana.

Grāmatu, protams, varam rekomendēt tiem, kam bail no tumsas – bet ne tikai, jo no stāsta varam mācīties, ka ne vienmēr viss nezināmais ir biedējošs.

Grāmata pieejama : bookdepository.com un amazon.de

#5 THE FOX AND THE STAR (Coralie Bickford – Smith, @penguinbooks )

Šī ir no tām “it kā” bērnu grāmatām, kuru pārlasu arī tad, ja bērni blakus nav. Pirmkārt jau tāpēc, ka tā ir tik glīta vizuāli. Otrkārt – ļoti emocionāla, mēdzu saraudāties to lasot …

Autore caur lapsas un zvaigznes draudzību ir izstāstījusi dziļi personīgu stāstu un dalījusies sajūtās, kādas viņa piedzīvojusi agrā vecumā zaudējot mammu.

Grāmatā jauna lapsa ir sadraudzējusies ar debesīs mītošu zvaigzni, kas katru vakaru viņai uzspīd. Zvaigzne ir lapsas vienīgais draugs! Iedomājies, kā lapsa jūtas, kad zvaigzne kādu nakti vairs nav redzama..

Lapsa ir dusmīga, bēdīga, vīlusies un apmulsusi. Viņa sēro, un meklē savu zvaigzni it visur, un nekur tā nav! Tomēr, izdzīvojot visas šīs sāpīgās emocijas, pienāk brīdis, kad lapsa atkal redz – pilnas, zvaigžņotas debesis! Lapsa ir laimīga, jo zina, ka kaut kur visā šajā zvaigžņu jūrā mīt arī viņas īpašā zvaigzne.

Grāmata pieejama : bookdepository.com un amazon.de

Komentē