Bērnu grāmatas mūsu bibliotēkā : #6 – #10

Bērnu grāmatas mūsu bibliotēkā : #6 – #10

Turpināk skaitīt un apskatīt bērnu grāmatas mūsu plauktos.

#6 EJ NU EJ ( Marts Pujāts – dzeja, Lāsma Pujāte – ilustrācijas, izdevniecība @lielsunmazs )

Vai jūs lasāt bērniem dzeju? Manuprāt, arī pareizi izvēlēta dzejoļu grāmata var būt par pamatu pirmajai mīlestībai pret grāmatām un lasīšanu. Dzeja ir pateicīga arī ar to, ka tās lasīšanu var izvērst par kopīgu rotaļu! Vismaz Marta Pujāta gramatā “Ej nu ej” atrodamos rotaļīgos dzejoļus par bērnību pavisam noteikti!

Smaidu lasot par bērnības garšām, piedzīvojumiem un pārsteigumiem! Šāda dzeja ir ļoti pateicīga klausāmviela arī pavisam maziem bērniem, kas vēl nespēj noturēt savu uzmanību garākām stāstu gramatām, bet noteikti rekomendējam arī vecākiem bērniem, un galu gala – pašiem vecākiem, jo, visticamāk, šajā dzejoļu grāmatā katrs no mums atpazīs arī daļiņu savas bērnības.

Grāmata pieejama : https://liels-un-mazs.myshopify.com/

#7 BOB DYLAN / LITTLE PEOPLE, BIG DREAMS (Maria Isabel Sanzhez Vegara, Conrad Roset @franceslincolnpub )

Šodien mūsu covid laika labākais draugs (kurjers) atveda mūsu pirmās divas grāmatas no “Little People, BIG DREAMS” grāmatu sērijas. Šajā grāmatu sērijā ir apkopoti stāsti par talantīgiem cilvēkiem, un to, kā no maza bērna sapņiem viņi nokļuvuši līdz tam, kas ir šobrīd.

Biogrāfiskie stāsti aicina ticēt savām spējām un sapņiem, nebaidīties tos piepildīt pat tad, ja citiem šķieti dīvains vai atšķirīgs!!

Kad pirmoreiz ieraudzīju šo grāmatu vācu amazonā (amazon.de), man nebija ne šaubu, ka mums to vajag, jo Tomam ir sava Boba Dilana vinila plašu kolekcija, kā arī vairākas grāmatas par šo leģendāro mūziķi un dzejnieku – Bobs Dilans mūsu ģimenei ir īpašs!

Grāmata pieejama : bookdepository.com un amazon.de

#8 WHERE THE WILD THINGS ARE ( Maurice Sendak, A Red Fox Picture Book)

Beidzot mums atkal ir šī grāmata! Šī bija viena no pirmajām bērnu grāmatām mūsu bibliotēkā, taču savu eksemplāru nejauši atstājām BKUS, kad pusotra gada vecumā Everts salauza kāju.. Lasīju to vakar abiem puikām, un pārņēma patīkams sirdsmiers un liels prieks par atkalredzēšanos – tas ir kā samīļot sen nesatiktu tuvu cilvēku!

Šī grāmata tiek uzskatīta par vienu no svarīgākajām 20. gs. bērnu grāmatām! Ja nezināt šo grāmatu, tad, iespējams, esat redzējuši brīnišķīgo Spaika Džondzī filmu par zēnu vilka kostīmā, kurš uzvedas tik mežonīgi, ka mamma viņu aizsūta gulēt tukšā dūšā. Tovakar notiek kas neparasts – Makss satiek citus – ĪSTUS mošķīšus, un pat kļūst par viņu karali – pašu mežonīgāko no visiem mošķīšiem! Tomēr, lai cik ļoti zēnam nepatiktu ārdīties un pavadīt laiku ar briesmīgajiem (bet arī mīļajiem un pieņemošajiem!) mošķiem, ar laiku viņš sajūtas vientuļš, un ilgojas pēc savām mājām, un galu galā ir ļoti laimīgs, ka pēc piedzīvojumiem atgriežoties savā istabā, viņš tur ierauga šķīvi ar vēl sitām vakariņām tajā…

“Where the wild things are” pirmoreiz tika izdota 1963. gadā, un šis ir grāmatas 50. jubilejas izdevums. Kad tā tika izdota pirmoreiz, kāds tolaik atzīts psihoterapeits uzskatīja, ka šīs grāmatas lasīšana var būt traumatiska maziem bērniem, un, ka zēna mežonīgā uzvedība gāmatā neesot pieņemama! Tomēr, par spīti psihoterapeita izteikumiem, grāmata kļuva par visā pasaulē atzītu dižpārdokli, un saņēmusi neskaitāmus apbalvojumus!

Uzrakstīt šo stāstu autoru iedvesmojusi paša bērnībā piedzīvotais. No šī stāsta bērni var mācīties ļoti daudz – sākot jau ar to, ka pat kļūšana par visas pasaules (mošķīšu) karali automātiski nenozīmē kļūt laimīgam, un laimes sajūtu var sagādāt it kā vienkāršas lietas – piemēram, mammas pagatavotās siltās vakariņas. Protams, stāsts motivē arī pieņemt mums katram pašam savu iekšējo nezvēru.

Grāmata pieejama : bookdepository.com un amazon.de

#9 THE VERY HUNGRY CATERPILLAR ( Eric Carle, @puffinbooksuk )

Vēl viena grāmata – klasika. Ja man kāds vaicā, ko dāvināt maziem bērniem (1 – 3 g.v.) bieži iesaku tieši šo grāmatu, kura ir izdota arī latviešu valodā (“Ēdelīgais kāpuriņš”, @zvaigzne_abc ).

Grāmatā varam izsekot līdzi taureņa dzīves ciklam – kā no mazas oliņas tas pārtop kāpurā, un pēcāk kūniņā, no kuras izlido tauriņš.

Iesaku šo grāmatu, pirmkārt, jau tāpēc, ka bērni ar interesi seko līdzi kāpuriņa piedzīvojumiem, un labprāt to bieži pētīja patstāvīgi.

Zinu, ka šo grāmatu atzīst arī montessori pedagogi, jo grāmatas ietvaros var ne tikai izsekot līdzi taureņa dzīves ciklam, bet tajā iepīti tādi sižeta elementi, kas ļauj bērniem apgūt ciparus, krāsas, nedēļas dienas, augļu un citu pārtikas produktu nosaukumus utt. Šī nudien ir grāmata, no kuras mazākie lasītāji var ļoti daudz iemācīties!

Pirmoreiz tā tika izdota 1969. gadā, un tiek uzskatīta par vienu no bērnu literatūras klasikām visā pasaulē!

Grāmata latviešu valodā pieejama : zvaigzne.lv
Grāmata angļu valodā pieejama : bookdepository.com un amazon.de

#10 VISI SKAITĀS (Kristina Rūšifte, @lielsunmazs )

Mani ļoti priecē katra grāmata, kas aicina pieņemt dažādību un to, ka ikvienam cilvēkam ir tiesības uz brīvību, vienlīdzību un cieņu! Norvēģu autores Kristinas Rūšiftes grāmata pavisam noteikti tāda ir!
Grāmatā tiek skaitīti cilvēki pasaulē, tādējādi no 0 cipara pirmajā atvērumā lasītājs nokļūst līdz pat 7,8 miljardiem pēdējā grāmatas atvērumā – tik daudz ir dažādu cilvēku, kas dzīvo mums līdzās!

Ar katru lapaspusi grāmata kļūst arvien krāsaināka un pilnāka! Rūpīgi lasot un pētot izrādās, ka esam izsekojuši līdzi arī vairāku cilvēku dzīvesstāstiem.
Jautājumi no bērniem un tēmu par kurām diskutēt pētot šo grāmatu netrūkst! Baudāma gan vizuāli, gan saturiski izzinoša un vērtīga grāmata!

Grāmata pieejama : lielsmazs.lv

Komentē