#Edvīnsēd : bērna ēdienkarte pēc pirmās dzimšanas dienas

#Edvīnsēd : bērna ēdienkarte pēc pirmās dzimšanas dienas

Edvīns (26. oktobrī būs 16 mēnešus vecs) mums ir ļoti labs ēdājs. Tiklīdz es tuvojos virtuvei, viņš kļūst nemierīgs, ieķeras man kājās, un skaļi mēģina kaut ko pateikt. Ja mamma tuvojas virtuvei, tā taču zīme, ka dos ēst! Šo posmu ļoti labi atceros no “Everta laikiem” – gatavot vienai kļuvis par neiespējamo misiju. 1) Lielais brālis regulāri vēlas palīdzēt gatavot ēst; 2) mazais nevar sagaidīt, kad ēdiens būs gatavs, tādēļ bieži asistē man blakus uz virtuves virsmas. Es mīlu saviem bērniem mācīt gatavot ēst, bet ja jūs zinātu, cik ļoti esmu noilgojusies pēc gatavošanas vienatnē… aizvērt durvis, ieslēgt fonā mūziku, un trīs stundas sautēt trusi. Bet ikdienā to atļauties nevaru. Maltītes top ātri : jo ātrāk, veselīgāk un garšīgāk, jo labāk. Tiesa, svētdienas ir tās dienas, kad es cenšos pagatavot “ilgos ēdienus”, kā to saucu es – dienu pavadīt ar bērniem, un vakarā mazliet vairāk koncentrēties uz ēdienu, kuru visi pēc tam baudām. Cik nu tas tā izdodas realitātē, tas ir cits stāsts.

Labi, ko nu par to. Esmu apsolījusi daudziem padalīties ar Edvīna ikdienas ēdienkarti. Droši vien nebūs nekāds brīnums, ja teikšu – Edvīns ēd kā mēs. Nu gandrīz. Vai pēc pirmās dzimšanas dienas ēdienkarte pēkšņi kļuva citādāka? Nē. Joprojām tiek piedomāts pie uzturvērtības. Mainās vienīgi tas, ka ar katru zobu kļūst arvien vieglāk sakošļāt dažādāko pārtiku, un Edvīnam zobi ir jau 12, nr. 13 un nr. 14 ir procesā.

Šobrīd mazajam ir atļauti teju visi produkti. Izņēmums ir veseli rieksti, pārsaldināti, pārsālīti, un pārāk pikanti produkti, dažādi pusfabrikāti. Lai gan brāļa ietekmē ir nogaršojis, piemēram, mednieku desiņas, un viņam tās ļoti garšo, bet nepadaram to par ikdienas ēdienu. Edvīns pats atsakās no šokolādes, saldējuma un citiem viņa garšai savādiem našķiem, ko brālis ir mēģinājis slepus piedāvāt mazajam nogaršot. Vismīļākais našķis Edvīnam ir bezpiedevu jogurts un augļu smūtiji. Tāpat viens no mīļākajiem produktiem ir siers. Viscītīgāk tiek apēsti dažādi risoto, kā arī zupas. Bet vispār apēsts tiek viss, ja vien to pasniedz, kad bērns tiešām ir izsalcis (ne izbadējies). 

ĒŠANAS RITMS

BROKASTIS darba dienās tiek ēstas pirms vedam brāli uz dārziņu. Parasti ap 7:30 – 8:00 tiek apēsta kārtīga putras bļoda (bļodu, protams, neēd – tikai putru tajā). Pēc brāļa aizvešanas uz dārziņu seko agrā rīta pastaiga, reizēm esam pirmie un vienīgie Mežaparka bērnu laukumiņa vai Zoodārza apmeklētāji. Kādas 2 h kārtīgi tiek staigāts. Reizēm putru iemainām pret ko citu, jo īpaši brīvdienās.

Blogā vari atrast dažādas brokastu idejas bērniem. Savukārt par putrām blogā vari atrast divus rakstus : “Pirmās garšas : putras” un “Labākais izgudrojums pasaulē : putra!”.

Protams, ka pēc kārtīgas izkustēšanās pamazām jau atkal gribas ēst. Pusdienām ap 11 vēl par agru (manuprāt), bet OTRĀS BROKASTIS kā reiz – tad arī parasti pēc pastaigas ēdam kopā. Viņš otrās brokastis, es – pirmās. Otrajās brokastīs ēdam :
*vārītas paipalu oliņas ar svaigiem dārzeņiem
*graudzētu rupjmaizi vai pilngraudu lavašu ar avokado un / vai humusu
*kādu pankūku vai plācenīti
*omleti vai olu kulteni ar sakapātiem dārzeņiem
*dārzeņu augļu kokteili (smūtiju)
*u.c. ēdienus., bet principā tas var būt jebkas, ko mēdzam ēst brokastīs.

Pēc otrajām brokastīm vēl mazliet padarbojamies iekštelpās. Drīz vien seko miegs, pēc kura –  PUSDIENAS. Tā kā dienas pirmajā pusē ir kārtīgi paēsts, pusdienās parasti ir zupa vai dārzeņi ar kādu no graudaugiem. Zupa tiek vārīta no jebkādiem dārzeņiem, kādi atrodas mājās. Lai zupa būtu sātīgāka, tiek pievienoti pākšaugi vai graudaugi, retu reizi – gaļa (ja palicis kāds mazs “letfover” gabaliņš), bet uzsvars pusdienās ir uz dārzeņiem. Zupas vāru gan dzidrās, gan biezzupas / krēmzupas. Tāpat ēdam dažādus dārzeņu sautējumus.

Ja laikapstākļi ļauj, dodamies atkal ārā, ja nē – turpinām darboties telpās. Starp pusdienām un vakariņām LAUNAGĀ parasti tiek uzēsts mazliet lakto, bezpiedevu jogurts ar biezpienu vai kādu augli, ogām. Dažkārt vienkārši svaigi dārzenīši, kāda siera šķēle vai maizīte ar humusu, avokado, gurķi, tomātu. Ja no pusdienas miega mazais pamostas vēlu, un pusdienas sanāk ēst vēlāk, tad bez launaga iztiekam. Bet, ja mazais pats dodas uz virtuvi un mēģina norādīt, ka kaut ko vēlas apēst, tad arī piedāvāju. Launags parasti ir neliels, lai vakariņās būtu apetīte. Reizēm kaut kas, kas palicis pāri no 2. brokastīm – piemēram, plācenītis vai pankūka, biezpiena bumbiņas u.tml.

VAKARIŅAS ēdam visi kopā – tā nu mums ir dienas galvenā ēdienreize – silta ,sātīga, aromātiska (jo īpaši rudens – ziemas periodā), un tas ir laiks, kad mums visiem tiešām gribas ēst! Vakariņās ēdam visdažādākos ēdienus, bērni ēd to pašu ko mēs. Pilnīgi noteikti tie ir graudaugi / pākšaugi un dārzeņi. Gaļa vai zivis katru otro dienu.

ĒDIENKARTES PIEMĒRI

PIRMDIENA

Brokastis : kukurūzas putra (vārīta mandeļu pienā un ūdenī) ar avenēm.

Otrās brokastis : bezpiedevu jogurts ar brūkleņu pulveri un ķirbju biezeni.

Pusdienas : biešu krēmzupa (recepte zemāk).

Launags : divi pilngraudu kuskusa un kabaču plācenīši (no iepriekšējās dienas bija palikuši pāri. Recepte zemāk.).

Vakariņas : risoto ar fenheli un puravu.

TREŠDIENA

Brokastis : auzu pārslu putra ar āboliem (vārīta govs pienā).

Otrās brokastis : olu kultenis ar kale un zirnīšiem (recepte zemāk).

Pusdienas :  kartupeļu, fenheļa un zirnīšu krēmzupa (recepte zemāk).

Vakariņas : polenta ar dārzeņu un gaļas mērci (recepte zemāk).

PIEKTDIENA

Brokastis : melleņu – biezpiena plācenīši (recepte zemāk).

Otrās brokastis : (saldētu) zemeņu un spinātu kokteilis (sauja melleņu, sauja spinātu, banāns un glāze mandeļu piena).

Pusdienas : lēcu un burkānu zupa.

Launags : auzu pārslu – banānu cepums (recepte zemāk).

Vakariņas : pilngraudu pasta ar mencu un zirnīšiem (recepte zemāk).

SVĒTDIENA

Brokastis (neticami, bet brīvdienās bērni guļ ilgāk, līdz ar to otrās brokastis nav) : mafinu omletītes ar burkānu un puravu (recepte zemāk).

Pusdienas : puķkāpostu krēmzupa ar pupiņām un sieru.

Launags : pa vidu zēni apēd avenītes un izdzert svaigi spiestu ābolu – burkānu sulu.

Vakariņas : kartupeļu biezenis ar kale un puravos sautēts trusis.

_______________________________________________________________________________

DAŽAS RECEPTES (piedodiet, viss nav pierakstīts un viss nav nobildēts, bet ceru, ka iedvesmai noderēs!)

PILNGRAUDU KUSKUSA UN KABAČU PLAČENĪŠI

50 pilngraudu kuskusa
1 ola
70 g rīvēta kabača
1/2 ķiploka daiviņas, izspiesta caur ķiploka spiedi
1 tējkarote biešu pulvera (nav obligāti)

Kuskusu ieber bļodiņā, pārlej ar karstu ūdeni. Uzliec pa virsu šķīvi un ļauj uzbriest (5 – 7 minūtes).
Pievieno sīki sarīvētu kabaci un ķiploku. Pievieno olu un biešu pulveri. Visu samaisi un cep uz pannas no abām pusēm.

BIEŠU KRĒMZUPA

1 biete
1 burkāns
1/4 kāļa
50 g baltās pupiņas (vārītas vai konservētas no tetrapakas. Izvēlos “I love eco”, kas pieejamas “Rimi”)
300 ml dārzeņu buljona

Bieti, burkānu un kāli sagriez mazos kubiņos. Uzvāra dārzeņu buljonā.
Pievieno baltās pupiņas un visu sabneldē.
*Super steidzīgās dienās izmantoju jau iepriekš vārītas bietes.

OLU KULTENIS AR KALE KĀPOSTU UN ZIRNĪŠIEM

1 kale jeb lapu kāposta lapa
2 ēdamkarotes zaļie zirnīši (saldēti)
1 liela vai 2 mazas vistas olas
5 g rīvēta siera (izmantoju Parmas)

Pannā sakarsē olīveļļu. Pievieno zirnīšus un saplēstas kale lapiņas. Visu pasautē (apmēram 2 minūtes) līdz kale kļūst mīksts.
Olu sakul ar dakšu. Lej pannā un maisot cep. Pārber ar sieru. Pasniedz.

MELLEŅU BIEZPIENA PLĀCENĪŠI (4 personām)

250 grami biezpiena
2 olas
glāze melleņu
1 banāns
3 -4 ēd.k. milti (skaties pēc struktūras, lai turas kopā, kad cep
1/4 tēj.k. cepamā pulvera

Visas sastāvdaļas liec blenderī un sablendē. Cep uz pannas no abām pusēm! Tik vienkārši.

KARTUPEĻU, FENHEĻA UN ZIRNĪŠU KRĒMZUPA (1 bērnam)

100 g kartupeļi
100 g fenhelis
100 g zaļie zirnīši
300 ml buljona

Kartupeli un fenheli sagriež kubiņos.
Visus dārzeņus uzvāra dārzeņu buljonā. Sablendē.

POLENTA AR DĀRZEŅU UN GAĻAS MĒRCI (daudzums 4 personām)

200 g polenta (daudzums atkarīgs no ēdāju skaita. Ņem vērā, ka polenta ir ļoti sātīga!).
400 ml ūdens
400 ml piena
20 g rīvēta Parmas siera

mērcei :
400g liellopa maltā gaļa
300 ml tomātu biezeņa (passata)
1 baltais sīpols
2 burkāni
1 cukini
2 selerijas kāti
1 ķiploka daiviņa (izspiesta caur ķiploka spiedi)

Vispirms pagatavo mērci.
Sakapā sīpolu. Ļoti mazos kubiņos sagriez burkānus, seleriju un cukini (tā lai sajauktos ar gaļu, un bērni nelasītu dārzeņus ārā :D).
Pannā sasildi olīveļļu Apcep sīpolu un ķiploku, pievieno garšaugus (lieku svaigu timiānu, 1/4 tēj.k. paprikas pulvera, šķipsniņu kurkumas, mazliet sāli). Pievieno sagrieztos dārzeņus un gaļu. Apcep 5 min. Pievieno tomātu biezeni. Nogriez uz vidēji mazas uguns un visu sautē apmēram 20 minūtes. Ik pa laikam apmaisi. Ja šķiet, ka sāk piedegt, pievieno ūdeni.
Kad mērce gatava, uzvāri polentu. (Polentas un ūdens proporcijai jābūt 1:4). Es vāru polentu pusi uz pusi ūdenī un pienā. Vārot regulāri jāmaisa. Ja vāra ātri gatavojamo polentu (instant polenta), tā būs gatava  5 minūtēs. Noteikti seko līdzi norādēm uz iepakojuma, jo polentas veidi ir atšķirīgi. Kad polenta gatava, pievieno sieru. Pasniedz kopā ar mērci.

AUZU PĀRSLU UN BANĀNU CEPUMI

2 saspaidīti banāni
140 g smalkas auzu pārslas
ēdamkarote kokosriekstu eļļas
1 tējkarote kakao
tējkarote biešu pulveris (nav obligāti)

Visu sajauc kopā. Uz pannas izklāj cepamo papīru un ar karoti izliek cepumus.  Cep krāsnī 180 grādos  12 – 15 minūtes.

PILNGRAUDU PASTA AR MENCU UN ZIRNĪŠIEM (4 personām)

250 g pilngraudu pastas
400 g mencas smalkmasas (saldēta un atlaidināta, izmantoju “Oscars Fish”)
200 g zaļie zirnīši (saldēti)
50 ml saldā krējuma
1 baltais sīpols
citrona sula pasniegšanai
jūras sāls pēc garšas
*ja bērnam garšo spināti, pievieno arī sauju tos.

Sīpolu sakapā un apcep pannā. Pievieno mencas smalkmasu, un apcep. Pievieno zirnīšus un saldo krējumu. Pasautē visu kopā uz vidējas uguns 5 minūtes. Pasniedz kopā ar pastu. Apslaki ar mazliet citrona sulu un ja vēlies – pārber ar sieru.

MAFINU OMLETĪTES (2 bērniem)

3 olas
2 ēdamkarotes saldā vai 1 ēdamkarote parastā krējuma
1/2 burkāna
1/4 purava kāta baltās daļas
10 g rīvēta siera

Šo omletīšu pildījums atkarīgs tikai un vienīgi no tā, kas ir ledusskapī, Pievienot var jebkādus dārzeņus!
Šoreiz tas bija burkāns un puravs. Vispirms sasildi krāsni. Tad burkānu sīki sarīvē, un puravu sakapā.
Ar dakšiņu sakul olu. Pievieno dārzeņus, krējumu un sieru.
Cep ietaukotās mafinu formītēs krāsnī 180 grādos 10 minūtes.

P.S. Atslēga uz labu apetīti ir fiziski aktīvi pavadīts laiks gan ārā, gan iekštelpās! :)

TITULBILDE : Jānis Škapars

25 komentāru

  1. Kur Jus pērkat pilngrauda kuskuss? Kur iegādājaties tik skaistus būdiņu ar zaļu apmalite un galda piederumus bērnam?

    Atbildēt
  2. Kolosāla ēdienkarte! Daudz, ko pašpikot. ☺

    Atbildēt
  3. Paldies, Laura! Ir idejas, ko pasmelties! Tu jau rakstā minēji, ka gatavo kopā ar bērniem- kā tas ir? :) Manam 17 m mazajam ar mani virtuvē garlaicīgi :( Dod kādu dārzeni, lai “griež”? Reāli Tu gatavo 3-4 maltītes dienā? :O un kas ir brūkleņu pulveris? Ap cikiem ēdat vakariņas un vai mazie pirms gulētiešanas vēl ko neapēd?
    Daudz jautājumu apjukušai māmiņai :S

    Atbildēt
    • Sveika!
      Jā, šobrīd, kad mazais vēl pa mājām, sanāk gatavot bieži. Tieši tādēļ tas notiek ātri :D
      Edvīnam griezt gan vēl neko nedodu, to vecākajam. Mazais īsti neko nedara – tikai sēž blakus, pagaršo visas sastāvdaļas un taisa haosu :D
      Brūkleņu pulveri iegādājos svaigi.lv –
      man vispār patīk dažādi augļu, ogu un dārzeņu pulveri, jo tā viegl var bagātināt ēdiena uzturvērtību. Lieku putrās, pankūkās, jogurtos, kokteiļos :).
      Ēdam ap 19. Pirms miega neēd. Iet gulēt 21. Lielais retu reizi palūdz kaut ko, tad iedodu kādu augli:)

      Atbildēt
  4. Sveika! Varot dārzeņu zupas tās vāri kādā buljonā? Un citam receptēm izmantotie buljoni katru reizi tiek vārīti jauni?

    Atbildēt
    • Dārzeņu buljona koncentrātu pagatavoju un sasaldēju mazās porcijās! Reizēm izmantoju bio kubiņu, bet ļoti mazu daļu, jo tie parasti ir sāļi. Vai interesē sīkāk pagatavošana un saldēšana?

      Atbildēt
  5. Sveika! Vai Edvīns pastaigu laikā iztiek bez uzkodām? Mūsu meitenei uzkodas (ābols, rupjmaizes šķēlīte, siera gabaliņš utml) ir obligāta pastaigas sastāvdaļa, arī drīz pēc kārtīgas ēdienreizes, zina, ka ratu maisā jābūt, un prasa

    Atbildēt
    • Ja mēs staigājam tālāk no mājām, tad jā – noteikti vajag kādu uzkodu! No rītiem ļauju viņam nākt ar kājām mājās, un tad mājās uzreiz ēdam 2. brokastis. Bet jā, uzkodas ārpus mājas ir svarīgas, tad es ņemu līdzi smūtijus vai kādu plācenīti, arī sieriņš, maize der :)

      Atbildēt
  6. Vai un cik daudz dod pašam mazajam ēst un ķēpāties ar ēdienu? es domāju par tiem ēdieniem ko nevar paņemt tik vienkārši rokās – sautējumi un zupas?!

    Atbildēt
    • Nu ar zupām ir tā – lieku ar maz šķidrumu, tad kaut cik var pats apēst. Reizēm to šķidrumu dodu vienkārši klāt uzdzert :) Krēmzupas arī no krūzītes :)

      Atbildēt
  7. un man vēl viens jautājums, ar ēdienu nesaistīts, vairākkārt postos piemini spēļu laukumiņus, gribēju saprast vai tiešām tik mazam bērnam tur ir ko darīt, ļauj tur brīvi ampelēties un kāpelēties?

    Atbildēt
    • Manai meitai ir 11 mēneši un kolš augusta stabili patīk spēļu laukumi- šūpoles, slidkalniņi, kuros es palīdzu, jaunajos laukumos ir arī visādas grozāmas un bīdāmas detaļas, un visam pāri -var tak lielos skatīt un mēģināt noķert rāpojot pakaļ :)

      Atbildēt
  8. Dienā, kad es savu bērnu baroju ar instant griķu pārslu putru, jo virtuvē ir meistars un plīts mums nav pieejama, šo lasot man asaras birst… :) Bet idejas ir super un izmantosim noteikti tad, kad jaunā virtuve būs gatava, Paldies!

    Atbildēt
    • Oi nekas nenotiks, ja kādu reizi arī instant putru apēdīs :)

      Atbildēt
  9. Es ļoti gaidīšu rakstu par to, kā gatavo buljonus! :)

    Atbildēt
  10. Sveika, Laura, paldies par foršajām idejām ikdienas ēdienkartei. :) Tiešām noder. Gribēju pavaicāt – šajā rakstā minētajā ēdienā – mencai ar pastu – kādas garšvielas tu pievieno? Jo garšvielām ir liela nozīme, lai kaut kas sanāktu.
    Un vēl, lasot iepriekšējos rakstus iz sērijas – Everts ēd – Tu pieminēji pankūkas, pildītas ar šķiņķi un sieru – kā Tu tās gatavo?

    Paldies :)

    Atbildēt
  11. Jautājums par ēšanu un dienaskārtību- ja pēc pusdienslaika gulēšanas ir plānots kur doties- vai parasti Edvīns paēd mājās vai arī ciemiņos, vai ņem līdzi sagatavotās pusdienas un ēd pēc tam?

    Atbildēt
    • Pēc pusdienlaika paēd mājās parasti!

      Atbildēt

Atbildēt uz JanaAtcelt atbildi