Brīnišķīgas grāmatas bērniem / rudens 2018

Brīnišķīgas grāmatas bērniem / rudens 2018

Nu jau pagājis kāds laiciņš kopš pēdējā bērnu grāmatu ieraksta blogā. Tomēr, gatavojot savu grāmatu pasūtījumu Ziemassvētkiem, gribu atgādināt, ka laba grāmata, manuprāt, ir brīnišķīga dāvana neatkarīgi no vecuma. Un, ja plāno pasūtīt grāmatas internetā, iesaku to izdarīt līdz novembra beigām… Grāmata sniedz iespēju ne tikai veicināt fantāzijas pasauli un uzzināt ko jaunu, bet arī nomierināties, un, ja vecāki lasa priekšā bērniem – iespēju pavadīt laiku kopā un satuvināties caur stāstiem, jautājumiem un sarunām.

Tāpat šis ir laiks, kad vecāku sapulcēs lemj par Ziemassvētku paciņu saturu. Vai zināt, ka grāmatas bērniem šobrīd grāmatnīcās, ja labi grib,  var atrast arī zem 5 EUR…?

Padalīšos ar dažām jaunākajām grāmatām mūsu bērnu grāmatu plauktā – vismaz tām, kuras es jums patiesi ieteiktu kā dāvanu saviem mazajiem.

Atlants. Ilustrēts ceļojums pa valstīm, jūrām un pasaules kultūrām
Aleksandra Mizeļinska, Daniels Mizeļinskis
Izdevniecība : Jāņa Sēta
Pieejama : kartes.lv un lielākajās grāmatnīcās

Instagramā esmu jau daudz reižu “atrādījusi” šo grāmatu. Tas ir tikai un vienīgi tāpēc, ka Everts to tiešām katru dienu pēta! Grāmatā ir 55 milzīgas kartes, kurās attēlotas 46 pasaules valstis 6 kontinentos. Grāmatas autori – mākslinieki – sniedz ieskatu pasaules valstīs un kultūrās caur brīnišķīgām ilustrācijām. Par katru valsti tiek sniegta arī ģeogrāfiski precīza informācija par valstu galvaspilsētām, iedzīvotāju skaitu un valsts valodām. Mūsu piecgadnieks stundu no vietas mierīgi var nosēdēt pie šīs grāmatas to pētot un uzzinot daudz jauna.

Proffesor Atrocat’s Human Body Oddysey
Dr Dominic Walliman, Ben Newman
Izdevniecība : Flying Eye Books
Pieejama : bookdepository.com

Profesora astrokaķa sērijas grāmata par kosmosu Evertu tā aizrāva, ka viņš joprojām ir “uzsēdies” uz kosmosa tēmas. Grāmata bija varen bagāta ar mums līdz šim nezināmu informāciju par kosmosu. Pagāja gan krietns laiciņš, kamēr visu iztulkojām tā, lai paši saprastu – tas pats bija arī ar dzimšanas dienā saņemto grāmatu par ķermeni! Mēs ar Tomu mazliet pamocījāmies ar tulkošanu, jo neesam mediķi un daudzi termini mums bija sveši. Tomēr pamazām, lapu pa lapai, saprotot, kas ir kas, atklājām daudz ko jaunu par mūsu organismu, zinātnes sasniegumiem medicīnā utt. Jebkurā gadījumā ļoti uzrunā grāmatas koncepts, tādēl arī lasām kārtīgi!

Ceļvedis.Visums
Ilgonis Vilks
Izdevniecība : Zvaigzne ABC

Šī gan droši vien nekvalificējas kā grāmata bērniem, bet, ja bērnam interesē visums, tad derēs ļoti labi! Grāmatas autors ir Latvijā visiem labi zināmais astronoms un pedagogs Ilgonis Vilks (kuram, manuprāt ir arī viens no aizraujošākajiem Twitterkontiem :).  Grāmata veidota kā ceļvedis, kas aicina doties ceļojumā pa visumu. Noderēs visiem, kas patīk lūkoties zvaigžņotajās Latvijas debesīs, jo tajā apkopoti arī 20 Latvijā labāk redzamie zvaigznāji. Tāpat grāmatā ir noderīga informācija par dažādiem vēsturiskiem jautājumiem utt.

 

The Heart and the Bottle
Oliver Jeffers
Izdevniecība : HarperCollins Children’s Book
Pieejama : www.bookdepository.com

Sirdi plosoša Oliver Jeffers grāmata. Lai gan izdota jau 2010. gadā, pie mums nonākusi tikai tagad, bet aktualitāti viennozīmīgi nav zaudējusi, un diez vai kādreiz zaudēs, jo grāmatā stāsta par zaudējumu. Par mazu meiteni, kura piedzīvo sāpīgu zaudējumu, kas liek viņai noslēgties (un ielikt savu sirdi pudelē), tomēr viņa atrod veidu, kā ar to sadzīvot, atkal kļūstot zinātkāra un atvērta pasaulei. Pāri visam, protams, Oliver Jeffers ilustrācijas, kas runā vairāk, kā vārdi..

The Day the Crayons Quit un The Day the Crayons Came Home
Drew Daywalt /Oliver Jeffers
Izdevniecība : HarperCollins Children’s Book
Pieejama : bookdepository.com

Tā kā esmu nolēmusi savākt pilnu Oliver Jeffers grāmatu kolekciju, tad pasūtīju arī šīs abas mūsu kolekcijā vēl neesošas grāmatas. Abās grāmatās ir dažādu amizantu krītiņu rakstītās vēstules viņu īpašniekam – puisītim Dunkanam par to, kāpēc viņi izlēmuši doties prom no mājām, vai kur puisēnam jāmeklē krītiņi, kuri ir kaut kur nozuduši (piemēram, vienu apēdis suns, vienam virsū uzsēdies Dunkana tētis utt.). Brīnišķīgas ilustrācijas un humoristiski stāsti (teksta autors Drew Daywelt) – patiks gan lieliem, gan maziem! Grāmata māca par dažādo, un cik svarīgi to ir pieņemt un mīlēt.

 

                 

Mazākiem bērniem varētu būt piemērotas arī krītiņu ciparu un krāsu grāmatas (mazāka formāta, ar cietām, nesaplēšamām lapām – mums ir arī tādas).

Square
Mac Barnett, Jon Klassen
Izdevniecība : Candlewick Press
Pieejama : bookdepository.com

Šī grāmata ir kā modernā māksla. Visi nesapratīs, bet tie, kas sapratīs, tiem patiks. Starp citu Jon Klassen ir viens no māksliniekiem, kura gaitām cītīgi sekojam līdzi. Stāsts ir par kvadrātu, kuru aplis notur par mākslinieku. Bet, vai viņš tāds tiešām ir? :)

Briesmonītis teica NĒ!
Ausloiga Jonsdotira, Kalle Gietlers, Rahēle Heimsdāla
Izdevniecība : Liels un Mazs
Pieejama : Mr Page Bookstore, lielsmazs.lv

Viena no jaukākajām jaunajām grāmatām latviešu valodā, kas nonākusi mūsu bibliotēkā. Perfekti piemērota divgadniekam, kuram nu dikti patīk teikt “NĒ”. Grāmata par to, kā tikt galā ar mazajiem briesmonīšiem, kas reizēm mīt katrā no mums!

Vaļa balss un Sveiks, Vali!
Lauris Gundars
Izdevniecība : Liels un Mazs
Pieejamas : lielsmazs.lv

  
Šīs grāmatas nonāca mūsu bibliotēkā pateicoties omei (pie tam ar autogrāfu – paldies!). Abās grāmatās caur dinamiskiem un aizraujošiem stāstem tiek pasniegti  sabiedrībā svarīgi temati. Manuprāt, ir ļoti uzteicami, ka autors uzrunā bērnu auditoriju, jo ir svarīgi mācīt pilsonisko atbildību jau no bērna kājas! Tāpat grāmata ir par sirsnīgām attiecībām starp mazo Spindzeli un viņas vectētiņu Vali. Tā kā mūsmājās ir divi klausītāji, mazākais (divgadnieks) uzmanību klausoties šo grāmatu vēl nespēj noturēt, savukārt piecgadniekam pēc lasīšanas izriet pietiekami daudz jautājumi, lai diskutētu par svarīgāko.

Komentē