Vai esi kādreiz ēdis “poke bowl”? Šis ēdiens šobrīd ir viens no “trendīgākajiem” pasaulē, un pamazām ienācis arī Latvijā.
Poke ir havajiešu izcelsmes ēdiens, kura pamatā ir jēla, marinēta zivs, kas tiek pasniegta bļodā kopā ar graudaugiem (visbiežāk – rīsiem) un dažādiem svaigiem un marinētiem dārzeņiem. Poke tiek saukts arī par jaunās paaudzes suši, jo garšas un produkti tiek izmantoti līdzīgi.
“Poke bowl” esošā zivs, kas ir ēdiena pamatā, tiek pasniegta jēla (tādēļ jo īpaši svarīga ir tās izcelsme). Parasti tas ir tuncis, kas ir iemarinēts sojas mērcē un sezama sēklu eļļā, un tiek pasniegts ar sezama sēkliņām un jūrasszāli. Zivs tiek sagriezta mazos kubiņos. Ja poke pagatavošanā izmanto jēlu zivi, tai jābūt labas kvalitātes zivij. Drošāk būs izvēlēties tādu zivi, kas iepriekš tikusi sasaldēta, jo saldēšanas procesā aiziet bojā dažādas baktērijas.
Šobrīd pasaulē tiek gatavotas dažādas variācijas par poke. Kā pamatsastāvdaļa tiek izmantota ne tikai jēla, bet arī iepriekš pagatavota zivs, gaļa vai tofu.
Pirms kāda laika nogaršoju “poke bowl” Latvijā, bet atmiņās no NYC, tā garšoja daudz labāk un izteiktāk, tādēļ izlēmu pagatavot mājās to pati.
Savai “poke bowl” izmantoju nogatavinātu lasi.
SASTĀVDAĻAS 1 PORCIJAI :
- 120 g lasis
- 2 ēdamkarotes Kikkoman bioloģiskā, dabiski raudzēta sojas mērce
- 2 tējkarotes Kikkoman Teriyaki mērce ar grauzdētām sezama sēklām
- 1/2 tējkarote Kikkoman rīsu etiķis
- 1/2 tējkarote srirača / āsā čilli mērce
- 1/2 tējkarote sezama eļļa
- 70 g vārīta kvinoja
- 1/2 garā gurķa
- 2 ēdamkarotes Kikkoman rīsu etiķis
- 2 ēdamkarotes ūdens
- 2 tējkkarotes medus
- 1/4 tējkarote sāls
- 1/4 tējkarote kaltētas čilli pārslas
- 2 tējkarotes srirača / asā čilli mērce
- 2 tējkarotes bezpiedevu vai grieķu jogurts
- 1/2 avokado
- 2 ēdamkarotes korejiešu salāti / pikantie burkānu salāti vai kimči
- kinza, zaļie lociņi
- laims
- 1 ēdamkarote sezama sēkliņas
- *citas piedevas pēc izvēles, piemēram, edame pupiņas, pupiņu dīgsti (bean sprouts), redīsi utt.
Pagatavošana :
- Pagatavo zivi. Sagriez zivi mazos gabaliņos, pievieno sojas mērci,teriyaki mērci, rīsu etiķi, sriracha mērci un sezama eļļu. Liec ledusskapī uz 10 min. Lasi nevajadzētu marinēt pārāk ilgi, vēlams to darīt īsi pirms gatavošanas.
- Pagatavo gurķus. Mazā katliņā uzsildi ūdeni kopā ar rīsu etiķi, medu, sāli un čilli pārslām. Nogriez uguni un liec iekšā plānās šķēlītēs sagrieztus gurķus. Atstāj iemarinēties uz 10 min.
- Uzvāri kvinoju. Kvinoju sajauc ar sriracha mērci un jogurtu.
- Bļodā kārto visas sastāvdaļas. Kvinoju, lasi, gurķi, sagrieztu avokado, korejiešu burkānus. Pārkaisi ar sezama sēkliņām, zaļumiem un dīgstiem. Apslaki ar laima sulu. Pasniedz.
Recepte tapusi sadarbībā ar Kikkoman.
Vairāk par Kikkoman mērcēm lasi : https://viensplusviens.lv/2018/04/austrumu-merces-ikdienai/
Trackbacks/Pingbacks