Darba dienu vakariņas : 2019/21

Darba dienu vakariņas : 2019/21

Beidzot esmu gatava atkal dalīties ar receptēm no mūsu ģimenes ikdienas. Visas receptes paredzētas 4 cilvēku ģimenei!

Ne visas receptes šoreiz ir tik ātras, kā varbūt gribētos darba dienu vakaros – nākamnedēļ tādas noteikti publicēšu vairāk :).

PIRMDIENA : (VEĢETĀRĀ) MINESTRONE

Kā man garšo šī zupa – īpaši, kad ārā kļūst vēsāks – varētu ēst to vismaz reizi nedēļā :). Un te tikai man – visiem garšo!

Sastāvdaļas :

  • 1 baltais sīpols, sakapāts
  • 4 ķiploka daiviņas, izspiestas caur ķiploka spiedi
  • 2 seleriju kāti, sagriezti kubiņos
  • 2 burkāni, nomizoti un sagriezti kubiņos
  • 2 tējkarotes sarkanā paprikas pulvera
  • 1 tējkarote malta kumīna
  • sāls pēc garšas
  • 2 timiāna zariņi
  • 2 lauru lapas
  • 2 l dārzeņu buljona
  • 400 g tomātu biezenis vai tomāti savā sulā
  • 100 g basmati rīsi
  • 1 x 400 g iepakojums konservētas baltās pupiņas (es šoreiz izmantoju turku zirņu un pupiņu mix)
  • svaigs baziliks, pētersīļi pasniegšanai
  • rīvēts Parmas siers pasniegšanai

Pagatavošana :

  1. Pannā sakarsē olīveļļu. Apcep sīpolu, ķiploku, seleriju un burkānus kopā ar garšvielām un garšaugiem uz mazas uguns 10 minūtes.
  2. Pievieno tomātus, rīsus un buljonu. Uzvāri.
  3. Uz vidējas uguns visu sautē / vāra 30 minūtes, ik pa laikam apmaisot. (Ja zupa šķiet par biezu, pievieno vēl ūdeni vai buljonu). Pievieno pupiņas un pasildi visu vēl 1 – 2 minūtes.
  4. Zupu pasniedz ar zaļumiem un rīvētu Parmas sieru.

DĀRZEŅU POLENTA AR ZIVJU BUMBIŅĀM

Šī, šķiet, ir nedēļas ātrākā un “slinkākā” recepte – īsti pat ne recepte. Tajā pat laikā – noteikti arī bērnu nedēļas favorīts, jo viņiem, protams, patīk vienkāršas lietas un ēdiens. Jā, pa retam (nu kādu reizi pusgadā), kad vakars ir steidzīgs un aizņemts, gatavoju Ikea gaļas bumbiņas. Šoreiz gan tās nebija gaļas bumbiņas, bet zivju – pat labāk! :)

Svaigus dārzeņus mazie nograuza, kamēr gaidīja vakariņas!

Re kur arī links uz bumbiņām, ja interesē, kas tas par “zvēru” (nav reklāma): https://www.ikea.lv/lv/rooms/partika-un-dzerieni/zivis-un-juras-veltes/zivis-juras-veltes/sjorapport-lasa-un-mencas-bumbinas-saldetas-art-90452078

Sastāvdaļas :

  • 200 g polenta
  • 800ml dārzeņu buljona
  • 100 ml dārzeņu mērces / biezenis* (vai 100 ml tomāti gabaliņos savā sulā / tomātu biezenis un sīki sarīvēts burkāns)
  • 50 ml saldā krējuma
  • 50 g rīvēta Parmas siera
  • 1 ēdamkarote sviesta
  • 1 x iepakojums zivju bumbiņas

*man šī mērce bija palikusi no cita ēdiena – to izmantoju arī lazanjas pagatavošanai. Recepti vari atrast te : https://viensplusviens.lv/2018/02/bernu-milaka-lazanja-vegetara-un-parasta/

Var, protams, arī nepievienot neko, bet dārzeņus pasniegt svaigā veidā!

Pagatavošana :

  1. Zivju bumbiņas pagatavo pēc norādēm uz iepakojuma (cep krāsnī 220 grādos 15 minūtes).
  2. Uzvāri buljonu. Lēnām iemaisi tajā polentu. Vāri uz mazas uguns, visu laiku maisot. Uz iepakojuma droši vien ir rakstīts polentas vārīšanas ilgums – parasti tas ir ap 5 minūtēm. Pievieno dārzeņu mērci vai tomātus gabaliņos savā sulā un burkānu. Visu samaisi un noņem no uguns.
  3. Pievieno sviestu, saldo krējumu un sieru.
  4. Polentu pasniedz ar zivju bumbiņām.

TREŠDIENA : CŪKGAĻAS UN PUPIŅU SAUTĒJUMS

Sastāvdaļas :

  • 500 g cūkgaļas karbonādes, sagriezta kubiņos
  • 1 sīpols, sakapāts
  • 2 ķiploku daiviņas, izspiestas caur ķiploku spiedes / sakapātas
  • 2 selerijas kāti, sīki sakapāti
  • 800 g kartupeļi, sagriezti kubiņos (tāda paša izmēra, ka gaļa)
  • 4 burkāni, sagriezti ripiņās
  • 1 x 400 g konservētas baltās pupiņas, noskalotas
  • 1 x 400 g tomātu biezenis (passata) vai tomāti savā sulā
  • 500 ml dārzeņu buljona vai ūdens
  • 2 x timiāna zariņi
  • 2 x lauru lapas
  • sāls pēc garšas
  • 4 ēdamkarotes sojas mērces
  • 1 tējkarote garam masala maisījuma (nav obligāti)
  • 1 tējkarote sarkanā paprikas pulvera
  • 1 tējkarote malta kumīna

Pagatavošana :

  1. Sakarsē krāsnī 200 grādus siltu.
  2. Pannā sakarsē olīveļļu. Apcep tajā sīpolu, ķiploku un seleriju uz vidējas uguns 10 min. Pievieno gaļu un sāli, apcep visu līdz gaļa apbrūnējusi (7 – 10 min).
  3. Cepamajā formā liec gaļu, kartupeļus , burkānus, visas garšvielas un garšaugus, tomātu biezeni, buljonu un sojas mērci.
  4. Cep krāsnī 1 h / vai līdz dārzeņi gatavi.
  5. Pievieno pupiņas, samaisi un pasniedz.

CETURTDIENA : GRŪBAS AR SĒNĒM

Lai šīs receptes pagatavošana būtu ātrāka, grūbas vēlams iemērkt ūdenī 6 – 12 h pirms gatavošanas.

Šo ēdienu var gatavot arī ar pērļu grūbām – tad pagatavošana būs ātrāka.

Gatavo līdzīgi kā risotto.

Sastāvdaļas :

  • 1 baltais sīpols, sakapāts
  • 2 ķiploka daiviņas, sakapāts
  • 200 g grūbas
  • 1,5 l dārzeņu buljona
  • 2 timiāna zariņi
  • 2 lauru lapas
  • sāls pēc garšas
  • 400 g brūnie šampinjoni, sakapāti
  • 2 ēdamkarotes sojas mērces
  • 2 ēdamkarotes krēmsiera bez piedevām
  • 50 g Parmas siera
  • svaigi pētersīļi vai citi zaļumi

Pagatavošana :

  1. Pannā saksarsē olīveļļu. Apcep sīpolu uz vidējas uguns 5 – 7 min.
  2. Pievieno grūbas, sāli un nedaudz apcep.
  3. Pielej kausiņu (200ml) buljona, apmaisi un ļauj buljonam uzsūkties grūbās. Pievieno lauru lapas un timiānu.
  4. Pievieno vēl vienu kausiņu buljona, un atkal ļauj tam uzsūkties grūbās. Tā turpini līdz buljons beidzies un grūbas ir gatavas. Ja nepieciešams, pievieno vēl ūdeni.
  5. Citā pannā apcep sēnes kopā ar ķiploku un sojas mērci 10 min.
  6. Grūbām pievieno sēnes, krēmsieru un sieru.
  7. Pasniedz ar sakapātiem pētersīļiem vai citiem zaļumiem.

PIEKTDIENA : PILDĪTI KARTUPEĻI AR PUPIŅU SAUTĒJUMU (JEB JACKET POTATOES)

Šī, savukārt, ir mana un vīra nedēļas mīļākā recepte. Pagatavošana gan prasa ilgāku laiku (kopumā apmēram 1,5 – 2 stundas), bet visu to laiku nav jāpavada pie plīts! Un piektdienā jau var pagaidīt arī mazliet ilgāk, vai ne?

Lai pagatavošana būtu ātrāka, kartupeļu pildījumu vari sagatavot jau dienu iepriekš. To var glabāt arī iepriekš sasaldētu!

Sastāvdaļas :

  • 8 lieli kartupeļi
  • sāls pēc garšas
  • 1 sarkanais sīpols, sakapāts
  • 2 ķiploka daiviņas, sakapātas un izspiestas caur ķiploka spiedi
  • 2 selerijas kāti, sakapāti
  • 2 tējkarotes sarkanā paprikas pulvera
  • 1/4 tējkarote maltas kurkumas
  • 1 tējkarote malta kumīna
  • 1 tējkarote kaltēta oregano
  • 2 x 400 g iepakojumi sasmalcināti tomāti savā sulā
  • 1 x iepakojums konservēta kukurūza, noskalota
  • 1 x iepakojums sarkanās pupiņas, noskalotas
  • 100 g Čedaras siera, rīvēts
  • zaļumi pasniegšanai

Pagatavošana :

  1. Sakarsē krāsni 220 grādus siltu,
  2. Kartupeļus kārtīgi nomazgā un noberz (bet nemizo). Kartupeļus viegli sadursti ar nazi, apslaki ar olīveļļu un sāli. Liec krāsnī uz 1 h.
  3. Kamēr kartupeļi cepas, pagatavo pildījumu.
  4. Pannā sakarsē olīveļļu. Pievieno sīpolu, ķiploku un seleriju. Visu apcep 10 min kopā ar garšvielām.
  5. Pievieno pupiņas, kukurūzu un tomātus un visu sautē 20 min.
  6. Kad kartupeļi gatavi, izņem tos no krāsns. Atzdesē, pārgriez viduci nu ar karoti izņem mazliet (apm. 2 ēdamkarotes)kartupeļa mīkstuma, lai pietiek vieta pildījumam.
  7. Kartupeļus pildi ar pupiņu un kukurūzas sautējumu. Pārkaisi ar sieru.
  8. Liec krāsnī 200 grādos uz 5 min (līdz siers izkusis).
  9. Pasniedz ar sakapātiem zaļumiem.

4 komentāri

  1. Avatar

    Sveika! Vai vari, lūdzu padalīties kā Tu gatavo buljonu? :)

    Atbildēt
  2. Avatar

    Kurā brīdī zupai pievieno pupiņas?

    Atbildēt
    • Laura

      Pie gatavošanas beigām (tikai, lai uzsilst)!

      Atbildēt

Atbildēt uz Laura Atcelt atbildi