Pirmās garšas

Pirmās garšas

Mans jaunākais dēls Edvīns 26. janvārī nosvinēja 7 mēnešu jubileju. 7 pilni mēneši! Kad bēbītis biju es, šajā vecumā biju jau nogaršojusi entās lietas, tajā skaitā govs piena produktus. Bet tas bija pirms 27 gadiem, un tolaik tas skaitījās pilnīgi normāli. Laiki mainās. Ieteikumi saistībā ar mazuļu piebarošanu – arī. Jo dziļāk rocies, jo vairāk viedokļu.

KAD SĀKT?

Tās lielākās diskusijas ir par to, kad tad īsti piebarošanu sākt. Ieteikumi, kad piebarot mazui, ir dažādi pat vienas valsts ietvaros, kur nu vēl, ja mēs apskatītu visu pasauli. Pat speciālistiem tepat Latvijā domas mēdz dalīties. Vieni iesaka sākt jau no 4 mēnešiem, citi – no 6, vēl citi speciālisti iesaka izmēģināt bērna vadītu ēšanu, un sākt piebarot tikai tad, kad mazulis iemācījies sēdēt. Tad vēl ieteikumi mainās atkarībā no tā, vai mazais tiek barots ar krūti, vai piena maisījumu, vai bērniņš ir / nav alerģisks. Un ja vēl pavaicāsim padomu mammai vai draudzenei – ej nu saproti, kā labāk!

Tas, ko iesaku es – katrai mammai atrast 1 – 2 speciālistus, kam uzticēt jautājumus par mazuļa veselību, tajā skaitā piebarošanu. Saskaņa ar mazuļa pediatru ir svarīgāka, kā varbūt šķiet tad, kad topošā māmiņa dodas saņemt zīmogu Mātes pasē. Pirms pirmā mazuļa piedzimšanas un nonākšanas pie reālām problēmām gan var būt grūti to saskaņu paredzēt, tāpēc iesaku – nebaidies mainīt pediatru, ja ir tāda iespēja!

Šobrīd Pasaules Veselības Organizācija (PVO) iesaka mazuļus ekskluzīvi zīdīt pirmos sešus mēnešus. Pēc tam tiek rekomendēts mazuļa uzturam pamazām pievienot bērnam piemērotu un drošu pārtiku, bet krūtsbarošanu turpināt līdz 2 gadiem vai ilgāk. Kā krūstbarošanas alternatīva dažādās situācijās var būt bērnam piemērots piena maisījums. 

Mazulīšus, kas tiek baroti ar krūti, šobrīd PVO neiesaka piebarot pirmos 6 mēnešus (pat ne dzirdīt ar ūdeni!), ja vien tam nav kāds medicīnisks pamatojums. Tomēr jauni pētījumi tiek veikti atkal un atkal. Rokoties pa PVO mājas lapu, secinu, ka tas striktais noteikums attiecībā uz piebarošanu no 6 mēnešiem, vairāk attiecas uz valstīm, kur ir apgrūtināta piekļuve tīram ūdenim (kas nepieciešams maisījuma un piebarojuma pagatavošanai), un kur ir problēmas ar higiēnu.

Eiropas Pārtikas nekaitīguma iestāde (European Food Safeity Authority) apgalvo, ka piebarot mazuļus Eiropā var arī no 4 mēnešu vecuma. Gan mazuļus, kuri tiek baroti ar krūti, gan bērniņus, kas saņem piena maisījumu. Piebarošana no 4 mēnešu vecuma tiek uzskatīta par drošu, ja vien nesteidzīgi tiek piedāvāta mazulim piemērota un vecumam atbilstoša pārtika. Ir secināts, ka tas neietekmē alerģijas nākotnē.

Bet nu pie lietas. Mums katram ir (vai veidojas) sava pieredze par šo tēmu. Esmu šeit, lai dalītos ar to,pēc kādiem principiem es vados iepazīstinot savus dēlus ar jaunām garšām. Lūdzu, neuztveriet šos ieteikumus un manu pieredzi kā vienīgo pareizo, es neesmu ārsts. Tikai mamma, kura vēlas, lai viņas bērni ēstu veselīgi, sezonāli un daudzveidīgi. Katrs bērniņš un katra situācija ir individuāla, ja ir šaubas par mazuļa veselību, vaicā ārstam! 

PIRMĀ PIERDZE 

Kad mans vecākais dēls Everts bija bēbītis, es biju no tām mammām, kas ar mazu neizpratni vēroja tās, kas mazajiem piedāvāja kaut ko nogaršot pirms 6 mēnešu vecuma. Biju apmeklējusi vairākas nodarbības “Māmiņu kluba” vecāku skolā, tajā skaitā pie Klaudijas Hēlas, kura stāstīja par bērna vadītu ēšanu. Esot gaidībās, izlasīju arī grāmatu par šo tēmu. Šķita – nu jā, šī metode būs tā, kā rīkošos es. Grāmatā paustās idejas atbilda manām vērtībām. Ar vienu grāmatu un divām lekcijām par šo tēmu bija pietiekami, lai mani pārliecinātu (mazliet naivi:).

Vispār jau BVĒ idejai nav ne vainas, un BVĒ paustās idejas, ar mazām atkāpēm, īstenošu arī šoreiz. No 6 mēnešiem gan Evertam katru dienu kaut ko pa maziņam devu nogaršot, bet neiespringstot uz piebarošanas apjomu. Jutos gan mazliet vainīga BVĒ priekšā, jo ēst taču drīkstot tikai tad, kad bērns apsēdies. Bet cik tad viņš apēda. Pirmoreiz Everts apsēdās septiņos mēnešos, bet tā tiešām stabili sēdēja astoņos. Laika posmu no 6 – 8 mēnešiem es drīzāk sauktu nevis par piebarošanu, bet iepazīšanos ar garšām. Līdz ar sēdēšanu viņš arī sāka ēst cītīgāk, un uzturs ar katru dienu kļuva arvien dažādāks. Bija un ir labs ēdājs bez dažādām alerģijām. Šobrīd, protams, ar trīsgadniekam raksturīgām īpatnībām un prasībām attiecībā uz ēdienu (lūdzu, nepiedāvāt salātus ;)).

BVĒ grāmata gan nebija vienīgais, pēc kā vadījos. Kā jau cītīga mamma, vedu mazo uz ikmēneša vizītēm pie pediatra. Mūsu uzticamā pediatre, vērojot Everta svara pieaugumu (kā ar krūti barotam bēbim tas bija vairāk kā labs), ieteica ar piebarošanu nesteigties. Bet, tajā pat laikā, teica, ka mazajam var piedāvāt jaunas garšas svaigi spiestu (un atšķaidītu) sulu veidā. Pa mazai pilītei no 4/5 mēnešu vecuma. Pa retam to arī darīju, bet, jāsaka godīgi, nevarēju vien sagaidīt, kad varēšu izpausties virtuvē un pagatavot mazajam kādu īstu ēdienu, jo man ļoti patīk gatavot, un  gribēju to darīt arī savam dēlam! Tomēr visu laiku sev atgādināju – nekur nav jāsteidzas.

Everta piebarošanu varētu iedalīt vairākos posmos :

  • 6 – 8 mēneši – garšu iepazīšana;
  • 8 – 10 – piebarojums kļūst intensīvāks vadoties pēc BVĒ metodes;
  • 10 – 12 mēneši – pakāpeniska maltīšu aizstāšana;
  • no 12 mēnešiem – kārtīgas ēdienreizes + vēl piens vakarā.

Mani,  bērnu un arī ārstu, šāds modelis apmierināja, un domāju, arī šoreiz būs līdzīgi.

Par pirmo pieredzi vairāk lasi bloga rakstos “Everts ēd!”, “Bērna vadīta ēšana 8 – 10 mēneši”, “Bērna vadīta ēšana 10 – 12 mēneši”, “7 jautājumi un atbildes par bērnu ēšanas paradumiem”.

ŠOBRĪD

Šobrīd es neskatos ar šķību aci uz tām mammām, kas mazuļiem dod kaut ko nogaršot jau pirms 6 mēnešiem. Neskatos, jo līku loču esmu pārlasījusi dažādas piebarošanas tēmai veltītas interneta vietnes, attiecīgo organizāciju ieteikumus un pētījumus. Eiropas Pediatriskās gastroenteroloģijas, hepatoloģijas un uzturzinātnes asociācija (ESPGHAN) apgalvo, ka mazulim jāpiedāvā pirmais papildēdiens, tajā skaitā glutēnu saturoši produkti, laika posmā no 4 – 6 mēnešiem, jo tas mazinot alerģiju risku nākotnē.  Nav pierādījumu, ka novēlota piebarošana ar potenciāli alerģiskiem produktiem (glutēnu, zivi, piena produktiem), samazinātu alerģiju risku nākotnē. Vienīgais ieteikums ir nedot govs pienu kā galveno dzērienu pirms gada vecuma, jo tas ir slikts dzelzs avots. ESPGHAN iesaka piedāvāt glutēnu saturošus produktus ne ātrāk kā 4 mēnešu vecumā, bet ne vēlāk, kā 7 mēnešu vecumā. Glutēnu saturošus produktus iesaka mazulim piedāvāt, kamēr viņš vēl tiek barots ar krūti / maisījumu.

Atšķirība no tā, kā es rīkojos pirms 3 gadiem, neesmu iespringusi uz vienas piebarošanas metodes (BVĒ) īstenošanu. Piebarošana pēc BVĒ gan bija ok. Vienīgais mīnuss – tas, ka tā kārtīgāk ēst sāk vēlu, tādēļ Edvīnam nolēmu pamazām piedāvāt papildēdienu no 6 mēnešiem. Galīgi gan ne ar mērķi aizstāt krūtsbarošanu ar “īsto ēdienu”. Tikai nogaršot – dārzeni pa dārzenim, augli pa auglītim, arī kādu putru.

Pēc 5 mēneša arī šoreiz dakterīte ieteica mazajam piedāvāt pa pilītei svaigi spiestas augļu / dārzeņu sulas garšu iepazīšanai. Ieminējās, kaut ko par jaunākajiem pētījumiem, bet es kaut kā apmulsu un sīkāk neizjautāju. Katrā ziņā viņa novērtēja mazuļa veselības stāvokli un secināja, ka svars ir labs (atkal – vairāk kā labs), un piebarošana nav jāsasteidz. Tomēr jaunas garšas piedāvāt no 6 mēnešiem ieteica gan – kaut pa mazai tējkarotītei. Tā arī darām. Un gaidām, kad Edvīns patstāvīgi apsēdīsies, lai varētu pievērsties arī BVĒ un vēl cītīgākai ēšanai. Man patīk, ka bērns ēd patstāvīgi. Nav jau nekas slikts mammas dota karotīte ar biezeni, kad redzi, ka mazais pēc tās pats stiepjas, un ar lielu baudu apēd. Galvenais – nespiest!

AR KO SĀKT?

Internetā vari atrast nevienu vien tabulu par to, ar ko vajadzētu sākt piebarot mazuli. Ja vaicā man, es atbildu – ar vietēju un sezonālu pārtiku! Forši, ja vari izvēlēties bio. Ja nevari, iesaku iepazīties ar “dirty dozen” jeb “netīro duci”, lai saprastu, kuri produkti Eiropā mēdz būt piesārņotākie (ar pesticīdu atliekvielām), un kurus mazulim būtu vērts piedāvāt bioloģiskus, nepiedāvāt nemaz, vai piedāvāt vismaz ne kā galvenos produktus uzturā. Vairāk vari palasīt te un te. Ja vēlies izprast bioloģisku pārtiku, ieskaties http://www.biologiski.lv. Jebkurā gadījumā, galvenais piedāvāt veselīgu un sablansētu uzturu. Bio ir otršķirīgi.

Kā pirmais garšu iepazīšanas mēnesis Edvīnam ir iekritis janvāris. Varētu domāt, ka nav tas spožākais mēnesis, ne? Bet manuprāt, mazulim pieejams pilnīgi pietiekams produktu klāsts. Mazajam piedāvāju nogaršot 2 – 3 jaunus dārzeņus / augļus nedēļā – pa 2 – 3 tējkarotītēm. Katru dārzeni / augli atsevišķi, lai iepazīst garšu, kā arī, lai novērotu, vai nav alerģiskas reakcijas. Kā jau minēju, svars dēlam ir labs, un piebarošana tikai svara dēļ nav nepieciešama, tādēļ arī ēdiena daudzums ir mazs. Vēroju, cik pats vēlas, un skaidri redzu, ka daudzums pamazām ir jāpalielina, ko arī daru. Arī svars mazajam vairs tā neaug, jo kļūst arven aktīvāks.

6 – 7 mēnešu vecumā Edvīns ir nogaršojis :

  • ķirbi
  • burkānu
  • kāli
  • pastinaku
  • saldo kartupeli
  • brokoli
  • ābolu
  • banānu
  • spinātus
  • avokado
  • dzelteno un sarkano bieti
  • auzu putru
  • rīsu putru

Ja runā par konkrētām produktu grupām, ar pediatru esam vienojušies, ka gaļu piedāvāšu no 8 mēnešiem, piena produktus un olas (samērīgi) – no 10 mēnešiem. Par to, kā papildināsim ēdienkarti, katru mēnesi rakstīšu blogā.

Internetā vair atrast dažādas tabulas (lūk, viens piemērs), kad un ar ko mazuli var piebarot. Tikai ņem vērā valstu atšķirības!  Vēl daudzas apskati te. Te arī viena versija latviski. Varu pačukstēt, ka man ir plāns sagatavot tādu tabulu, aptverot Latvijas sezonas un produktus , bet līdz tam gan jāpaciešas.

Bija jautājums par ūdeni – ar to vēl neaizraujamies, jo pēc nogaršošanas tāpat vēl tiek ēsts pieniņš (kura sastāvā ir ūdens). Retu reizi gan piedāvāju. Speciālu bērnu ūdeni nepērku. Šo arī pavaicāju uztura speciālistei. Lizete atbildēja, ka bērnam vislabāk ir dot tīru ūdeni. Rīgā dzīvojošajiem no krāna tek attīrīts dzeramais ūdens, kuru var lietot uzturā, tomēr zīdainim drošības pēc var dot novārītu. Kas attiecas uz veikalā nopērkamo ūdeni – ja uz iepakojuma ir rakstīts – dzeramais ūdens, tad tas pēc drošības standariem un attīrīšanas metodēm pielīdzināms krāna ūdenim. Ja rakstīts, ka tas ir avota ūdens – tad tas ir iegūts no pazemes dzīlēm. Savukārt minerālūdens – no dziļiem pazemes urbumiem. Galvenais ir bērnam piedāvāt tīru ūdeni optimālā daudzumā (vidēji 35ml x kermena svars), kas nav saldināts.”

KĀ GATAVOT?

Produktus gatavoju tvaicējamā katlā. Šobrīd pēc tvaicēšanas pēc tam izberžu caur sietiņu. Kad mazais stabili sēdēs, piedāvāšu tvaicētus dārzeņus u.c. produktus gabaliņos. Ēdienu gatavoju pirms maltītes, jo, līdz ar bērna piebarošanu, arī pati ēdu tvaicētos dārzeņus, tādēļ gatavoju gan sev, gan viņam! Daži dārzeņi gan labāk garšo cepti krāsnī. Ja gatavoju lielāku apjomu, ar mērķi, ka ēdīs arī pārējā ģimene (piem., biezzupā), tad dārzeņus sablendēju.

Tvaicēju – ābolu, kāli, bietes, spinātus, burkānu, brokoli, puķkāpostu.
Krāsnī cepu – ķirbji, pastinaku un saldo kartupeli.
Svaigu dodu – šobrīd svaigu esmu devusi tikai sulu – pāris atšķaidītas pilītes (burkānu / ābolu), kā arī minimāli – avokado un banānu.

Produktu sarakstu papildināšu nākammēness.

Dārzeņiem sākotnēji eļļu nepievienoju (ja mazajam tiek dota tikai 1 – 2 karotīte), bet tiklīdz apjoms ir audzis, un ir vēlme piena maltīti aizstāt ar dārzeņiem, tad gan. Apvaicājos arī savai draudzenei, uztura speciālistei Lizetei Pugai, kā tad ir ar to eļļu. Viņa saka, ka eļļu bērna ēdienam ieteicams pievienot, lai pavairotu kaloriju daudzumu un uzturvērtību. Ēdienam var pievienot augstvērtīgu olīveļļu, arī linsēklu un kaņepju eļļa ir labs omega 3 taukskābju avots. Ar eļļām var variēt, bet saprātīgi.  Uzmanīgi ar riekstu eļļām!

Putru pagaidām piedāvāju īpaši mazuļiem piemērotu. Pagaidām izvēlos bez piedevām, tās pievienoju pati. Putru gatavoju uz ūdens bāzes, pievienojot dārzeņu vai augļu biezeni (tvaicētu un caur sietiņu izberztu dārzeni vai svaigu augli). Izvēlos tādu, kurai nav pievienots piena pulveris un papildus cukurs.

Šobrīd  Edvīna favorīts ir spināti un bietes! Nogaršot mazulim piedāvāju tad, kad ēdu es pati – pusdienās vai vakariņās. Ja mēneša sākumā viņam pietika ar to pašu 1 tējkaroti dienā, tad mēneša beigās jau tiek izrādīta klaja neapmierinātība, ja netiek dots vairāk, tāpēc piebarojuma daudzumu pamazām palielinu. Nu jau stiepj rokas pretī karotītei, un nepacietīgi gaida, kad arī viņam tiks piedāvāts ēdiens. Lai gan piedāvāt biezenīti galīgi neizklausās pēc BVĒ, bet tas, ka es joprojām ieklausos viņā, manuprāt, ir pats svarīgākais.

Tad jau padalīšos, kā mums ies tālāk! Man īsti nav vēlmes aizstāt kādu ēdienreizi pilnībā (pēc tam nepiedāvājot pienu) līdz 8 mēnešu vecumam.  Šobrīd ļauju mazajam ēst, cik vēlas, un redzu, ka viņš ir gatavs 1 normālai ēdienreizei (pusdienām) + šo to nogaršot arī vakarā. Arī dārzeņus un augļus šomēness lēnām sākšu kombinēt.

Tā kā bija daudz jautājumu par kombinācijām, pagatvošanu un uzglabāšanu – sagatavošu atsevišķu rakstu par šo tēmu. Tāpat arī par putrām – tas jau rīt! 

KUR PIRKT?

Blogā jau esmu rakstījusi, kur es iepērkos. Īsumā uzrakstīšu vēlreiz. Esmu no Rīgas, un pārsvarā mazulim (un vispār – ģimenei) augļus / dārzeņus ziemas sezonā iegādājos :

  • svaigi.lv – pārsvarā bioloģiskos Latvijas zemnieku produktus;
  • RIMI – bio produktus, kas neaug Latvijā, vai šobrīd Latvijā nav sezonā. Piemēram, pastinakus, saldo kartupeli, banānus. Ar banāniem gan baigi neiesaku aizrauties.
  • “Idille” – Latvijas zemnieku produktus, saldēto produkciju.

Šie ir veikali, kas mums ir pa ceļam. Reizēm ieskrienam arī “Zaļajā Govī”, pavasarī un vasarā dosimies arī uz tirgu.

Bija jautājums par saldēto produkciju ziemā. Īpaši ar to neaizraujos, saldētavā var atrast vien pāris ogas. No tām drizumā domāju piedāvāt mellenes. Ja akurāt gribēsies ko pavasarīgu, kas Latvijā vēl nebūs izaudzis, droši vien izlīdzēsimies ar svešzemju bio produktiem. Starp citu, saldētus bio produktus var iegādāties arī Stockmann (cena, protams, varbūt arī nav tā vilinošākā), bet nav ne vainas arī citiem saldētiem produktiem (ja jānosauc konkrēti zīmoli, izvēlos RIMI ICA saldētos produktus).

Jebkurā gadījumā, arī cenšos ievērot “netīrā duča” likumu, un uzmanīgi attiecos pret piesārņotākajiem produktiem : āboliem, spinātiem, gurķiem u.c. Lasi te.

Savukārt, ja vaicā par burciņbiezeņiem – šobrīd vēl neredzu jēgu tādus dot, jo mazais tāpat visu tilpumu neapēd, bet noteikti ņemsim līdzi ceļojumā (aprīlī).

Atceries! Piebarošana nenozīmē tikai vēlmi atradināt mazuli no piena / maisījuma. Tāpat, kā piena ēšana, tā nav tikai pārtika! Tā ir svarīga veselīgai mazuļa fiziskai un emocionālai attīstībai! Uzticies ārstam un savai intuīcijai!

PRAKTISKA INFO UN RECEPTES – TURPINĀJUMĀ. RĪT – PLAŠĀKS RAKSTS PAR PUTRĀM! PĒCĀK – PAR BIEZEŅIEM, PAGATAVOŠANA, UZGLABĀŠANA, PĀRPALIKUMI UTT. 

P.S. Tiem, kas sūtīja jautājumus, bet rakstā nav saņēmuši atbildi – atbildēšu privāti.

Avoti :
1. WHO. Infand and young child feeding. Saite : http://www.who.int/mediacentre/factsheets/fs342/en/
2. EFSA. Scientific Opinion on the appropriate age for introduction of complementary feeding of infants. Saite : https://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/pub/1423
3. Complementary feeding: a commentary by the ESPGHAN Committee on Nutrition. Saite : https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18162844
4. Starting Solids : 4 Months, 6 Months or Somewhere In Between? Saite : https://scienceofmom.com/2015/05/14/starting-solids-4-months-6-months-or-somewhere-in-between/
5
. Dirty Dozen. Saite : https://www.ewg.org/foodnews/dirty_dozen_list.php 

Konsultēja : uztura speciāliste Lizete Puga

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

24 komentāru

  1. Paldies par rakstu, ļoti rosinošs un man aktuāls! Cik svara pieaugums ir ok krūts bērnam? Cik ēdeligi bija/ir puikas pirms piebarošanas uzsākšanas? Mans bēbītis prasa krūti arvien biežāk, vai tas varētu nozīmēt, ka ar pienu nepietiek? Viņam 5 mēneši! Daktere iesaka uzsākt piebarošanu, bet es vēl meklēju pamatojumu, lai to darītu tik strauji!

    Atbildēt
    • Ja ir runa par ēdelīgumu – ēda un ēd ik pēc 3 – 3,5 h, bet svarā pieņēmušies tā, it kā to vien darītu, kā ēstu :)) Pirmos mēn. – pa kilogramam. Tagad uz 7 mēn. sver 9,8 kg.

      Atbildēt
  2. Liels paldies,Laura! Tik sīki un skaidri uzrakstīts , cēla tikai manu pārliecību arī par manām piebarošanas metodēm:) Interesanti,kā tu piedāvā spinātus? Blenderētus vai kā savādāk? Labprāt piedāvātu savam dēliņam.

    Atbildēt
  3. Paldies par dalīšanos pieredzē! Ļoti noderīgi, jo mums 5 mēneši un arī es nepacietībā gaidu 6., lai sāktu ko nogaršot. Tāpat esmu nolēmusi vismaz daļēji piekopt BVĒ.
    Vai, lūdzu, varat padalīties ar nosaukumu Jūsu izvēlētajā putrām, kas nesatur piena pulveri?

    Atbildēt
  4. Tavā bildē zemenes jādod pēc 10men. Manējais vakardienas 7mēn jubilejā dabūja at-saldētas zemenes, piecas gb, un tad skatījās uz tukšo šķīvi un bija no sirds apvainojies, ka vairāk nebūs 😂

    Atbildēt
  5. Bet vispār es domāju, ka piebarošanas specifika ir arī ļoti atkarīga no bērna svara, ne tikai no vecuma. Ja uz 6.5men jau krūts bērnam ir 10kg, tad es arī nebrīnos, ka viņš grib ēst krietni vairāk par 1 tējkaroti nogaršošanai.

    Atbildēt
    • Noteikti arī no svara. Tāpēc jau rakstu – mums nekur nav jāsteidzas, jo svars ir labs. Bet gan apaļīgākiem, gan kalsnākiem bēbīšiem jaunas garšas ir jāiepazīst. Var vienīgi variēt ar vairāk / mazāk kalorijām bagātākiem dārzeņiem / graudaugiem / augļiem.

      Atbildēt
  6. Ljoti aktuaala teema, paldies par rakstu! Man bija 2 gadu pauziite no pirmiem eedieniem un visi peetiijumi taa mainiijusies, ka gruuti izsekot. Bet jaa, uzticos intuiicijai un muusu dakterei. Muusu meitina (5.5meneshi) seezh smuki un speeleejaas ar daarzeniem pashlaik. Peec pieredzes blw ljoti patika un ticu, ka tieshi deelj shiis metodes muuusu divgadniecei ljooooti patiik eediens un neskaadee iisti neko ko piedaavaajam

    Atbildēt
  7. Paldies par rakstu! Kāpēc ieteikums neaizrauties ar banāniem? 😊

    Atbildēt
    • 1) no tiem bieži var novērot alerģisku reakciju (arī no bio);
      3) tie ir diez gan saldi (negribu radināt pie izteikti saldām garšām, vēlāk – jā);
      4) salīdzinot ar citiem augļiem – diez gan barojošs (maniem puikām svaru nav vajadzības audzēt);
      5) satur daudz cietes, grūti sagremot. Tiesa, jo gatavāks banās, jo mazāk cietes (bet vairāk cukura);
      6) banāni tiek ļoti bagātīgi apstrādāti ar pesticīdiem (ne – bio).

      Dot jau dodu, bet ne katru dienu un pavisam nedaudz :)

      Atbildēt
      • Paldies! 😊

        Atbildēt
  8. Mana jauka viramate, kas pec tautibas ir holandiete un ar 35 gadu pediatra stazu mums ieteica sakt piedavat auglisus/ darzenisus jau no 3 menesiem (tads esot zidainu esanas protokols Niderlande)! Ta mes ari darijam un rezultats ir loti labs, esam apmierinati un ar katru menesi censamies aizvien dazadot edienkarti un sobrid – 7 menesu vecuma (svars aptuveni 8,4kg kas pec visam tabulam skaitas idealais) pameginajam ar darzeniem sablenderetu bio/eko vistas galinu. Garsoja loti labi! Sobrid dodam piebarojumu 2-3x diena + mammas piens :). Latvijas gimenes arsts musu izvele neiebilda un priecajas kopa ar mums :)

    Atbildēt
  9. Protams to piebarosanu sakam loti samerigi tapat ka Lauras pieminetaja raksta, pa dazam tejkarotem diena. Sobrid piebarojumu aped aptuveni 100g viena edienreize, putru mazliet vairak, atkarigs pec noskanojuma :)

    Atbildēt
  10. Sakuma klat devu piedzert savu pienu, no 6 menesiem tikai tiru udeni

    Atbildēt
  11. Ļoti foršs raksts :)! Paldies par informāciju!
    Vienīgi man ir vienmēr bijis pārsteigums, ka pirms gada vecuma Latvijā piedāvā bietes un spinātus, jo Skandināvijā tos galīgi nieieska lielā nitrātu daudzuma dēļ. Bet, kā jau rakstīji, dažādās valstīs variē arī ieteikumi!

    Atbildēt
    • Tāpēc šos produktus izvēlos bioloģiskus :)

      Atbildēt
  12. Paldies par rakstu, Laura! Mums šis viss būs aktuāls pēc kāda 1.5 mēneša. Tad noteikti būs jāpārlasa vēlreiz :)

    Atbildēt
  13. Laura, vai vari padalīties ar barošanas grafiku, uzsakot piebarošanu? Kad devi piebarojumu, kad krūti?

    Atbildēt
    • Sveika,
      man nav tāda grafika. Kad bērns grib ēst, tad baroju :). Pārsvarā jau gan tas ir pēc 3 – 3,5 h. Naktī neēd.

      Atbildēt
    • Piebarojumu katrā ziņā pirms krūts :) Šobrīd ir tā, ka piem., vakarā paēd piebarojumu un tad pēc stundiņas vēl krūti pirms miega.

      Atbildēt
  14. Manai jaunākajai meitiņai ir 11 mēnesīši. Viņa ēd buljonu, maltu gaļu, vistas gaļu, truša, arī liesu cūkas, teļa. Ļoooti garšo avocado, manis pašas taisīta vistas siržu vai aknu pastēte, ābolītis, griķi, burkāni, pupas, kāposti, Briseles kāposti. Nedaudz šomēnes piedāvāju arī neraudzētu rudzu maizīti. Ir drusku nogaršojusi kefīru, bet negaršoja. Ar lielākajām meitām bija savādāk, viņas dabūja visu jau ātrāk un ap gadu, kad beidzu zīdīt, arī pa lielam bija pārgājušas uz pieaugušo pārtiku, bet šoreiz gribas visu lēnāk mierīgāk, veselīgāk.

    Atbildēt
  15. Labvakar! Paldies par lielisko rakstu. Kādu dārzeņu/augļu sulas garšas iepazīšanai Jūs ieteiktu šajā gadalaikā?! Tad es saprotu Jūs pēc 5.mēneša līdz pat tiem 7 mēnešiem tikai testējat suliņas? Respektīvi, līdz brīdim, kad bērns pats sēž (ar nosacījumu, ka visi rādītāji nepieprasa bērna ēdināšanu uzsākt agrāk)!?

    Atbildēt
    • Sveika! Nē. Suliņas 5-6 mēnesī, un tadcpamazām visu ko nogaršoja biezeņu konsostencē! Tagad, rudenī, noteikti iesaku ķirbi, burkānu, bieti, ābolus!

      Atbildēt
  16. Sveiki. Vai esat izveidojuši tabulu par kuru rakstījāt rakstā,ka ir plāns veidot?

    Atbildēt

Komentē