Brokastis esot svarīgāka dienas ēdienreize. Man gan tā nav, bet bērnam – pavisam noteikti. Edvīns vienmēr pamostas izbadējies, un tiklīdz ieraudzīs katliņu (bļodiņu / karoti), skaļi paziņos par savu vēlmi ēst. Arī Everts brokastis ēd kārtīgi, bet viņam tās nav vajadzīgas tiklīdz tiek atvērtas acis. Pēc kādas pusstundiņas gan! Tie, kas seko blogam regulāri, zina, ka atbalstu dažādību ēdienkartē, tadēļ arī brokastis reti kad atkārtojas.
Kad bērns un mamma ir tikko pamodušies, un vienam no viņiem ļoti gribas ēst, laika gaidīt nav. Brokastīm ir jābūt ātri pagatavojamām, sātīgām un, protams, garšīgām.
ĒDIENI, KO MANI BĒRNIEM PIEDĀVĀT BROKASTĪS :
Putra
Putras vāram darba dienās. Everts putras ēd dārziņā, bet Edvīns mājās. Putras ēdam dažādas : auzu pārslu, pilngraudu mannā, kukurūzas, griķu, rīsu un dažādu graudu (3-4-5) putras. Nekad nevāru tikai ūdenī vai tikai pienā – daru to pusi uz pusi, ūdenim pievienojot govs vai kādu no piena alternatīvām – visbiežāk rīsu vai mandeļu pienu. Putrai pievienoju svaigus augļus, ogas, avokado vai kādu salda dārzeņu biezeni (pastinaka, burkānu, ķirbju). Par putrām blogā ir raksts : https://viensplusviens.lv/2016/02/labakais-izgudrojums-pasaule-putra/.
Brokastu pārslas / musli
Brokastu pārslas tik tiešām ir ātrākais brokastu ēdiens! Manējie gan tās ēd ļoti reti. Ja ēd, tad piedāvāju pārslas vai musli bez pievienota cukura. Arī pārslas man patīk dažādas – piemēram, pilngraudu rīsu un kukurūzas kliju pārslas, rīsu un griķu pārslas, kukurūzas pārslas u.c. Jāuzteic arī Latvijā ražotās bioloģiskās “Milzu” pārslas . Brokastu pārslas bērni ēd ar govs vai rīsu pienu. Musli – ar bezpiedevu jogurtu.
“French toast”
“French toast” ir olā izmērcēta un cepta maizīte. Var būt salda vai sāļa. Gatavojot “french toast” bērniem parasti izmantoju graudu maizīti vai rupjmaizi. Klasiskās receptēs izmanto baltmaizi. Maizīti 1 – 2 minūtes izmērcē sakultā olā, kurai pievienots piens vai saldais krējums (alternatīvas – mandeļu piens, rīsu krējums u.c.). Cepot pievienoju piciņu sviesta. Pasniedzu ar bezpiedevu jogurtu un svaigiem augļiem un ogām vai augļu biezeni. Ja gatavoju vīram – viņam tiek “french toast” ar šķiņķi un sieru. Blogā vari atrast receptes šādiem “french toast” : banānu – mandeļu , saldā kartupeļa,
Olas
Olas Evertam ļoti, ļoti garšo. Jebkādas. Edvīns tās sācis ēst pavisam nesen. Brokastīs var piedāvāt:
- vārītas vistu vai paipalu olas. Klāt pasniedzu maizīti ar svaigo sieru, ar dakšu saspaidītu avokado un svaigus dārzeņus / augļus;
- olu kultenis vai omlete – parasti pievienoju tvaicētus dārzeņus, piemēram, brokoļus, puķkāpostus, saldos kartupeļus, zaļos zirnīšus, cūku pupas, apceltas gailenītes vai šampinjonus, papriku, sautētus kale un spinātus. Visus, kas vien ir mājās. Kad omlete gandrīz gatava – pieberu dīgstus un sieru;
- mafinu omletītes (blogā ir recepte brokastu omletītes).
Pankūkas un vafeles
Ļoti reti cepu pankūkas tikai no kviešu miltiem. Atkal jau atgriežos pie vārda ‘dažādība’! Pankūku cepšanā izmantoju pilngraudu kviešu, griķu, rīsu miltus, bezglutēna miltu maisījumu, zirņu miltus, auzu miltus u.c. Bieži cepu “uz dullo” miksējot kviešu miltus ar citiem. Kas attiecas uz pildījumiem, arī tos variējam – ēdam gan saldas, gan sāļas. Idejas pildījumiem : avokado, biezpiens, augļu un ogļu biezeņi, svaigi augļi un ogas, medus, saldētas un sablendētas ogas ar kādu saldinātāju, ievārījumi, siers, šķiņķis u.c. Tik daudz variantu! Ledusskapī vienmēr kaut kas atrodas. Un, kas ir visdīvainākais – ar ievārījumu pankūkas ēdam visretāk.
Vafeles īsti nav ātrs brokastu ēdiens, bet labs variants brīvdienām gan. Vafeles arī neizklausās dikti veselīgi, bet tās vienmēr var uzlabot. Blogā vari atrast receptes : biešu vafeles un brīvdienu vafeles.
Plācenīši
Plācenīšu pagatavošana prasa nedaudz ilgāku laiku, taču tāpat sanāk iekļauties tikai 15 minūtēs. Brokastīm vispiemērotākie šķiet klasiski biezpiena plācenīši, taču, lai tos padarītu veselīgākus, var pievienot mīklai kādu dārzeņu biezeni . Tiem, kas biezpienu nevar ēst, vai kuriem tas negaršo, brokastīs var mēģināt piedāvāt graudaugu – dārzeņu plācenīšus. Piemēram, izmantojot kuskusu (kuru aplej ar karstu ūdeni un uzbriedina – nav pat jāvāra!), tos var arī ļoti ātri pagatavot. Esmu jau publicējusi dažādas plācenīšu receptes: https://viensplusviens.lv/?s=plācenīši. Viena no manām un bērnu iecienītākajām receptēm ir saldā kartupeļa plācenīši.
Kokteiļi
Īstas vasaras brokastis ir dažādi kokteiļi – ar zemenēm, avenēm, upenēm, spinātiem utt. Ar kokteiļu receptēm īpaši nedalos, jo man šķiet, ka sablendēt var visu iespējamo. Vienīgais, ko ieteiktu, kā bāzi izmantot banānu vai avokado, tad pievienot citus augļus vai ogas, šķidrumu (pienu, augu vai riekstu pienus, piena spēku, tīrkultūru, lakto, jogurtu bez piedevām). Sātīgumam var pievienot arī biezpienu vai smalkas auzu pārslas.
Karstmaizītes
Maize droši vien nav tas veselīgākais ēdiens brokastīm, bet savam vecākajam dēlam gan tās brīvdienās piedāvāju. Ar nosacījumu, ka maizīte ir tumšā, un virsū tiek likts ne tikai siers. Zem ceptā siera var paslēpties kāds brokolis, konservēta kukurūza, vakardienas vārītā vistiņa, tomāti. Tam pa virsu – Holandes, Krievijas, Čedara, Parmas vai mocarellas siers. Dažreiz gan pietiek ar “pliku sieru”. Var arī salikt divas maizītes kopā un cept sviestmaižu tosterī.
CITAS IDEJAS :
- lavašs ar dārzeņiem un sieru;
- lavašs ar bezpiedevu jogurtu, medu un augļiem;
- iepriekšējā vakarā pagatavots rīsu pudiņš (tikai izmanto mazāk cukura, kā tad, ja gatavotu to desertā);
- tortiljas (recepte : siltās tortiljas ar sieru);
- bezpiedevu lakto / jogurts ar augļiem;
- krāsnī cepta kārtainās mīklas plāksne ar dārzeņiem un gaļu / sieru;
- biezpiena bumbiņas
- u.c.
UN KO TAVS MAZAIS ĒD BROKASTĪS? PADALIES!
Paldies !!!! :)
Laura, kā tu plāno brokastis? Vai tev ir kāds saraksts nedēļai, vai no rīta pamosties un skaties, kas ienāk prātā (kaut tas tad nesaskanētu ar Edvīna vēlmi ēst uzreiz), vai arī izdomā iepriekšējā vakarā? Paldies par rakstu!
Sveika! Nu vispār tā baigi neplānoju, vienīgi par brīvdienu brokastīm mēdzu pasapņot iepriekšējā vakarā :).
Darba dienās mazais pārsvarā ēd dažādas putras, variēju tik to veidus un piedevas – tas atkarīgs no tā, kas ir mājās. Vasarā tas ir krietni vieglāk pateicoties ogām, kas pieejamas.
Paldies! Kad lasu, tiešām izklausās ka tik daudz variantu! Galvenais neaizmirst to visu, kad pienāks laiks gatavot :))
Lasu Jūsu blogu un ļoti mani aizrāva katrs Jūsu ieraksts. Lieliski padomi , receptes, utt. :)
Viienīgi vēlējos jautāt , varbut nepamaniju- varbūt varētu padalīties ar Jūsu pusdienu ēdienkaršu receptēm viengadniekam. :) trūkst idejas. :)
sen gribēju tev pateikt paldies par saldā kartupeļa plācenīšu recepti! :) Manā gadījumā tie nav plācenīši, bet pankūkas, jo papildinu ar kādu no skābpiena poduktiem(kefīrs, paniņas vai jogurtu), bet tas nemaina būtību, jo ir garšīgi un iekšā ir saldais kartupelis, ko līdz šim nebija izdevies iekļaut ēdienkartē un arī bērni parakstās uz šādām pankūkām :)
Vispār lasu tavas ēdienu receptes un, domājot par savu gandrīz5gadnieku, pie sevis nopūšos “šo neēdīs, šo arī nē” :((
Es gribētu būt Jūsu bērniņš, jo brokastis ir mana mīļākā ēdienreize, un, ja vēl katru rītu man kāds pagatavotu ko tādu, kas minēts augstāk, es būtu svētlaimē😍
Cik mīļi, paldies :)